Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Το τριπλό αδιέξοδο της κυβέρνησης για το Δημόσιο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η σχέση της κυβέρνησης με τους δημοσίους υπαλλήλους.
Και αυτό, γιατί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έχει μπλοκαριστεί από τη συνεχιζόμενη αποχή τους από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία. Παράλληλα, η εθελοντική "κινητικότητα" των μόνιμων και συμβασιούχων αορίστου χρόνου συναντά εμπόδια στη μη ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των νέων οργανογραμμάτων του Δημοσίου. Εξάλλου, συνεχίζεται η αγωνία των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που έχουν κλείσει 24 μήνες εργασίας, δεδομένου ότι εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα ή μη της συνέχισης της απασχόλησης τους.


Πιο αναλυτικά, τα μέτωπα της κυβέρνησης σε σχέση με το Δημόσιο έχουν ως εξής:
- Το ΥΠΕΣ ετοιμάζει διάταξη για καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων, ελέω Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Όποια και αν είναι η τελική  απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε σχέση με τη νομιμότητα ή μη της απασχόλησης των συμβασιούχων ορισμένων χρόνου για πάνω από 24 μήνες, το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να περάσει διάταξη, με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή των δεδουλευμένων τους για το χρονικό διάστημα πέραν του 24μηνου.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν είναι η ανανέωση των συγκεκριμένων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Εξάλλου, το συμπληρωματικό Μνημόνιο, το οποίο πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, προβλέπει πως οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 2017 και το 2018 σε μέσο ετήσιο πλήθος το επίπεδο το οποίο είχαν το 2016.
Ωστόσο, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της διαμόρφωσης ενός νέου συνολικού θεσμικού πλαισίου μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Η "κινητικότητα" δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ψηφιοποίηση των νέων οργανογραμμάτων του Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει το πρόβλημα της "ανακύκλωσης"  των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, συναντά μεγάλα εμπόδια στη διαμόρφωση ενός μηχανισμού "κινητικότητας" μόνιμων και συμβασιούχων αορίστου χρόνου.
Το πρώτο κύμα εθελοντικής "κινητικότητας" θα πρέπει, βάσει Μνημονίου, να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα δώσει τη δυνατότητα μετάθεσης υπαλλήλων από μία υπηρεσία του δημοσίου στην άλλη, εφόσον υπάρχει κενή θέση στην υπηρεσία υποδοχής και πληρότητα τουλάχιστον 65% στην υπηρεσία από την οποία ζητά να αποχωρήσει ο υπάλληλος.
Για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των νέων οργανογραμμάτων του Δημοσίου, με βάση τα οποία θα είναι ξεκάθαρο στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (το οποίο θα συντονίζει την "κινητικότητα") αν και που υπάρχουν κενές θέσεις , οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους ενδιαφερομένους δημοσίους υπαλλήλους.
- Η αξιολόγηση έχει μπλοκαριστεί.
Στον "αέρα" βρίσκεται η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.  Η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, αλλά δεν έχει γίνει κανένα βήμα, λόγω της αποχής την οποία έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
Ο νόμος προβλέπει πως αν ένας δημόσιος υπάλληλος  κριθεί "ανεπαρκής" σε δύο διαδοχικές αξιολογήσεις, τότε θα υποβαθμιστεί κατά δύο μισθολογικά κλιμάκια. Αυτό  δεν είναι δεχτό από τους  δημοσίους υπαλλήλους υπαλλήλους.
Παράλληλα, μία μερίδα συνδικαλιστών, επίσης, τάσσεται ενάντια στο ότι οι αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνουν από προϊσταμένους οι οποίοι επιλέχθηκαν πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δηλαδή προ του Ιανουαρίου του 2015.
Η  επιλογή όλων των νέων προϊσταμένων, διευθυντών, γενικών γραμματέων θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.
Η προοπτική της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αντικατάστασης των σημερινών προϊσταμένων από νέους σε δέκα  μήνες από σήμερα, γεννά σε ορισμένους συνδικαλιστές την ελπίδα της αναβολής της διαδικασίας αξιολόγησης ακόμα και για τον Ιούνιο του 2018.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτεται πάντως προς το παρόν από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης
 
website counter
friend finderplentyoffish.com