Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Citi: Ούτε με την... γαλλική χείρα βοηθείας δεν θα πάρει η Ελλάδα χρέος και QE

Στις δηλώσεις Regling περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, και την... χείρα βοηθείας από την Γαλλία σχετικά με το χρέος και το QE αναφέρεται η Citigroup σε νέο της note, σημειώνοντας πως παρά την στήριξη αυτή, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει κάτι παραπάνω από την δόση και το κλείσιμο της αξιολόγησης στο προσεχές Eurogroup.
Ο Regling δήλωσε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ενδέχεται να είναι σε θέση να εκδώσει το πρώτο κρατικό ομόλογο από το 2014 ακόμα και φέτος, και το αργότερο το 2018. Οπως σημείωσε, η περαιτέρω καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης θα ήταν κακή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Οι πιστωτές της Ελλάδας εξακολουθούν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση όσον αφορά την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους (εάν υπάρξει). Η συνάντηση του Eurogroup αυτή την εβδομάδα αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και την επόμενη εκταμίευση της δόσης, με τα ελληνικά μέσα να αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια γαλλική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, πείθοντας την ΕΚΤ να δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα στο QE και, ως εκ τούτου, να προσφέρει στον Τσίπρα μια ισχυρότερη αφήγηση σε εγχώριο επίπεδο, σε αντάλλαγμα για τα πρόσφατα νομοθετημένα νέα μέτρα λιτότητας.
Η γαλλική πρόταση προβλέπει τη σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας με την ελάφρυνση του χρέους. Ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομίας Le Maire δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα στοχεύει στη "διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία την προσεχή Πέμπτη που θα προσφέρει στην Ελλάδα προοπτικές σταθερότητας και ανάπτυξης". Ωστόσο, η πρόταση έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.
Όπως σχολιάζει η Citi, μια ανανεωμένη ώθηση από τη νέα γαλλική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει ελαφρώς τις διαπραγματεύσεις για την ελληνική διάσωση. Ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα αμφιβάλλει ότι αυτή η εβδομάδα θα συμφωνηθεί κάποια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και η ένταξή της στο QE, παραμένουν αρκετά δύσκολα στο επόμενο διάστημα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com