Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Citi: Ηρεμία στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, αργότερα τα δύσκολα

Στην αναβάθμιση της Moody's επικεντρώνεται η Citigroup σε νέο της note, επισημαίνοντας ωστόσο πως παρά την μείωση των κινδύνων για το επόμενο διάστημα που έφερε το κλείσιμο της αξιολόγησης, μακροπρόθεσμα η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα παραμένει.
Η Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα στο Caa2 από το Caa3, αυξάνοντας τις προοπτικές σε θετικές, ενώ όπως ανέφερε μεταξύ των βασικών κινητήριων δυνάμεων της απόφασης, είναι α) η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επερχόμενη εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ, β) οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές μετά την υπεραπόδοση του 2016 και γ) τα προσωρινά σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Το "positive outlook" που δίνει πλέον ο οίκος, αντανακλά την άποψή του ότι βελτιώθηκαν οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν επίσης πως ο κίνδυνος εξόδου από τη ευρωζώνη "έχει μειωθεί κάπως", όπως αναφέρει η Moody's. Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν α) υπάρξουν σαφείς αποδείξεις ότι η οικονομία είναι σε διατηρήσιμη και ισχυρή πορεία ανάπτυξης και β) υπάρξει συμφωνία των πιστωτών της Ελλάδας για την υλοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως σχολιάζει η Citi, η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου μειώνει σημαντικά τους κινδύνους για την Ελλάδα, καθώς η εκταμίευση της νέας δόσης πιθανότατα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018.
Ωστόσο, όπως τονίζει, παρόλο που οι εξελίξεις είναι σαφώς θετικές βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η έλλειψη πρόσθετης σαφήνειας όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα διατηρήσει υψηλά την αβεβαιότητα γύρω από την βιωσιμότητά του. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τη δυνατότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE καθώς και την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει (πλήρως) στις αγορές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com