Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Υπ. Υγείας: Εξετάζεται η εξαίρεση συγκεκριμένων φαρμάκων από το claw back

Το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του claw back, συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών θα διερευνήσει το Υπουργείο Υγείας όπως προκύπτει από τη συζήτηση που είχε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), στους οποίους ανέλυσε τις αλλαγές που προωθούνται.
Ο κ. Ξανθός εξήγησε τον νέο τρόπο υπολογισμού του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη, (γνωστό και ως claw back) και είπε ότι αυτό θα περιοριστεί με τα κριτήρια του συστήματος Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) για την έγκριση των νέων φαρμάκων, τη διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και τον έλεγχο του όγκου συνταγογράφησης, με την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών.


Ανέλυσε στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη δικαιότερη κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία υλοποιείται με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα.
Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του claw back, το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.
Μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του claw back, συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (πχ ορφανά φάρμακα), για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com