Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ESM: Αφήστε το χρέος, κάντε τις μεταρρυθμίσεις

Καλύτερα για την Ελλάδα θα ήταν εστιάσει στο τι κάνει για να εφαρμόσει το πρόγραμμα παρά στην ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε από το βήμα του Economist στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της αποστολής του ESM, Nicola Giammarioli.
Οπως τόνισε:

 
  • Η Ελλάδα έλαβε το 2012 τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ. Την περίοδο εκείνη οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα έλαβαν κούρεμα 53% ουσιαστικά σε όλο το χρέος που είχαν στην κατοχή τους, το οποίο ανερχόταν σε 107 δισ. ευρώ. Αυτό συνδυάστηκε με μέτρα που μείωσαν την καθαρή αξία του χρέους του δημόσιου τομέα κατά το 40% της ελληνικής οικονομίας. "Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση τότε, αλλά τελικά βοήθησε την Ελλάδα. Εκείνες οι προσπάθειες συνοδεύτηκαν από ένα τεράστιο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους από τον επίσημο τομέα. Μαζί με τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού από τον EFSF, αντιπροσωπεύουν μείωση της αξίας του χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, κατά 40%", πρόσθεσε ο Giamarioli.
  • Η Ελλάδα ωφελείται επίσης από τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού του ESM και του EFSF. Αυτό εξοικονομεί για τον ελληνικό προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της, έναντι ενός επιτοκίου που θα πλήρωνε στις αγορές. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 2.200 ευρώ ανά νοικοκυριό και 14.100 ευρώ ανά επιχείρηση. Αυτή η εξοικονόμηση βασίζεται στην ισχυρή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας του ESM, με τη στήριξη από το κεφάλαιο των μετόχων και από τις χώρες της ευρωζώνης. Άρα, όπως εκτίμησε, αυτή η εξοικονόμηση αποτελεί ισχυρή ένδειξη «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»
  • Εκτός αυτού, οι πιστωτές πρότειναν έναν οδικό χάρτη με ακόμη περισσότερη ελάφρυνση χρέους πριν από ένα χρόνο. Υπάρχουν τρεις δέσμες μέτρων που θα εφαρμοστούν με την προϋπόθεση να επικρατήσουν συγκεκριμένες συνθήκες, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, και μακροπρόθεσμα.
    "Στον ESM εκτελούμε τώρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα", σημείωσε. Η επίδραση για άλλη μία φορά θα είναι σημαντική: μείωση του ποσοστού χρέους/ΑΕΠ κατά 20% περίπου μέχρι το 2060. "Ακούω πολύ λίγα για αυτό στο δημόσιο λόγο".
    Δήλωσε ακόμη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμφωνήθηκαν πριν από ένα χρόνο, και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν αποδειχθεί ότι το χρέος της Ελλάδας ακόμη δεν είναι βιώσιμο στο τέλος του προγράμματος του ESM και εάν εκπληρωθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.
    Τα μακροπρόθεσμα μέτρα είναι ως εγγύηση για να εξασφαλίσουν ότι τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας στο ακόμη μεγαλύτερο μέλλον.
Ο αξιωματούχος ανέφερε πως "η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους, αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται να γίνει πραγματικά: η Ελλάδα να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα".
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η τωρινή συζήτηση για την Ελλάδα εστιάζει περισσότερο στην ελάφρυνση χρέους, "ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει προτού η Ελλάδα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές".
Ο ίδιος τονίζει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι στο επίκεντρο των ΜΜΕ και των ελληνικών αρχών, και δεν είναι μυστικό ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη συζήτηση μεταξύ πιστωτών, ιδιαίτερα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
Παραδέχτηκε πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα σημαντικό θέμα. "Αλλά θα ήταν καλύτερα εάν η συζήτηση αφορούσε το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM. Η Ελλάδα χρειάζεται να επαινεθεί για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες έως τώρα, οι οποίες επέτρεψαν προσφάτως στους πιστωτές να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση του προγράμματος".
Επισήμανε πως οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής θα ωφελήσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους αποσπά την προσοχή από αυτό που πρέπει να γίνει: η Ελλάδα να αποκτήσει πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα".
Μάλιστα δήλωσε πως "για αυτά θα προτιμούσα να διαβάζω περισσότερα άρθρα στις εφημερίδες, διότι είναι το κλειδί για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος να το πετύχει αυτό.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα δήλωσε ακόμη από τη Φρανκφούρτη ότι η καλύτερη απόδειξη είναι πως η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014, όταν επρόκειτο να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, "είχε αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι μεταρρύθμιζε την οικονομία".
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι απαραίτητες οι βιώσιμες χρηματοδοτικές συνθήκες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά "αξίζει να θυμηθούμε ότι οι πιστωτές έχουν ήδη δώσουν στην Ελλάδα ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com