Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Εγκρίθηκε καταρχήν η συμφωνία για Jetoil

Το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η διάσωση της Jetoil κατά το μοντέλο Μαρινόπουλου έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς οι πιστώτριες τράπεζες που συμμετέχουν στο κοινοπρακτικό δάνειο της εταιρείας, υπέγραψαν τη συμφωνία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με μερική διαγραφή υποχρεώσεων και εξόφληση των υπολοίπων από το τίμημα που θα καταβληθεί.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας ο στρατηγικός επενδυτής Centracore (Αυστριακή εταιρεία ρωσικών συμφερόντων) προβλέπεται να καταβάλει 102 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό όπως προβλέπει η συμφωνία θα κατευθυνθεί κατά 60% στις τράπεζες που έχουν εγγράψει υποθήκη στις αποθήκες της Jetoil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κατευθυνθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων προς την εφορία, οι οποίες φτάνουν τα 30 εκ. Ευρώ. 

Η συμφωνία αναμένεται να υποβληθεί, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, προς έγκριση από το δικαστήριο ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει ο τρόπος καταβολής του τιμήματος. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν το Δημόσιο θα ζητήσει την καταβολή της οφειλής τοις μετρητοίς ή εάν θα αποδεχθεί και ρύθμιση μέρους της υποχρέωσης. 
Σημειώνεται ότι με βάση τα νούμερα που έχουν γνωστοποιηθεί για τις οφειλές της Jetoil οι τράπεζες του κοινοπρακτικού θα πάρουν περίπου το 1/3 των οφειλομένων και τα υπόλοιπα 2/3 θα κουρευτούν. 
Η Centracore όπως έχει γίνει γνωστό ανήκει σε ποσοστό 20% στη ρωσική Rosneft ενώ το υπόλοιπο 80% ανήγκει στην εταιρεία UFG Europe Holding του Λουξεμβούργου, στην οποία εμφανίζονται ως δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα ρωσικής υπηκοότητας. Το προηγούμενο διάστημα – και αυτό αποτελούσε αιτία της καθυστέρησης της έγκρισης της συμφωνίας – οι τράπεζες είχαν ζητήσει proof of funds για το τίμημα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η συμφωνία κατέστη εφικτή όταν δόθηκαν από τράπεζες αλλά και επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού οι απαραίτητες εξασφαλίσεις. 
Με την κατάθεση της συμφωνίας στο δικαστήριο, η απόφαση για τη διάσωση της Jetoil κατά το πρότυπο της διάσωσης της Μαρινόπουλος αναμένεται να επισφραγιστεί μετά το καλοκαίρι με την έκδοση της απόφασης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com