Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Lagarde: Ανοικτή σε συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς άμεση εκταμίευση κεφαλαίων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και να δώσει στους ευρωπαίους πιστωτές περισσότερο χρόνο μέχρι να διευθετηθεί η διαμάχη αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, σε αποκλειστική συνέντευξη  της στην Handelsblatt.

"Αν οι πιστωτές δεν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο αυτό όπου μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις υποθέσεις μας, αν τους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσουν σε αυτό το σημείο μπορούμε να το αναγνωρίσουμε αυτό και να τους δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο", δήλωσε.
Όπως είπε η κ. Lagarde, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να συμμετάσχει επί της αρχής στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πρόσθεσε ότι η εκταμίευση κεφαλαίων θα εξακολουθήσει να συνδέεται με την έγκριση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μετά το 2018 οι αποφάσεις για το χρέος, επαναλαμβάνει ο ESM
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε αποφάσεις για νεά μέτρα για το χρέος θα ληφθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. 
Την Παρασκευή το Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές, μετέδιδε ότι ο ESM εκτιμά πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.
Τα σενάρια και η σύνδεση της ελάφρυνσης με νέα μνημόνια
Το σενάριο του ESM, είναι λιγότερο απαισιόδοξο (όσον αφορά την υπόθεση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) από αυτό του ΔΝΤ και λιγότερο αισιόδοξο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποθέτοντας μέσο μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 1,8% και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%. Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.
Επίσης την Παρασκευή, το Reuters μετέδωσε πως σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ένα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μεταθέτει την αποπληρωμή των τόκων μέχρι το 2048 θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναβάλουν την είσπραξη εσόδων έως 123 δισ. ευρώ. 
"Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα ήταν ένα de facto νέο δάνειο το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων", αναφέρει το έγγραφο. "Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ", σημειώνει το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ στο έγγραφό του. 
Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, ένα ακόμη σενάριο που έχει εισαχθεί στο τραπέζι των θεσμών της ΕΕ  είναι να βρεθεί η "φόρμουλα" ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης και δρομολόγησης μίας λύσης για το χρέος που θα τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο (σ.σ. τον Σεπτέμβριο ξεκινά θεωρητικά η 3η αξιολόγηση) και δεν θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ. Σε αυτό το σενάριο "Β" προβλέπεται το ενδεχόμενο προώθησης "κουρεμένων" παρεμβάσεων στο χρέος αλλά με αντίστοιχα "ελαφρύτερο" πακέτο μέτρων για το 2019-2020.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com