Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Πού εγκαθιστούν Vodafone και Wind δίκτυα νέας γενιάς

Κυρίως στην Αττική, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και ορισμένες μεγάλες πόλεις θα εξελιχθούν τα πλάνα των Vodafone και Wind για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς (NGA) που θα προσφέρουν ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο 100 Mbps, σύμφωνα με τη λεπτομερέστερη καταγραφή που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναφορικά με τη δεύτερη φάση της διαδικασίας του κανονισμού για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL vectoring.


Έχει προηγηθεί η ανάθεση περιοχών στον ΟΤΕ, με την εκτίμηση που κυριαρχεί να είναι ότι το φθινόπωρο του 2019 οι αναβαθμισμένες ταχύτητες πρόσβασης θα καλύπτουν περίπου το 60% με 70% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι η τεχνολογία VDSL vectoring αφορά στο σύνολο του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ, εκτός των καμπινών με καλωδιακή απόσταση μικρότερη από 550 μέτρα σε σχέση με το Αστικό Κέντρο (ΑΚ), στην οποία παρέχονται από τον ΟΤΕ και τους υπόλοιπους παρόχους υπηρεσίες VDSL από το κέντρο καθώς και υπηρεσίες οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας, η οποία είναι συμβατή με VDSL.
Αναλυτικότερα, στη Vodafone ανατέθηκε η ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς συνολικά σε 2.705 υπαίθριες καμπίνες, οι οποίες βρίσκονται σε καλωδιακή απόσταση μεγαλύτερη των 550 μέτρων και οι οποίες υπάγονται σε 25 αστικά κέντρα ΟΤΕ. Στις 1.905 υπαίθριες καμπίνες που αναλαμβάνει η Vodafone (ή στα 19 αστικά κέντρα ΟΤΕ) θα αναπτύξει τεχνολογία VDSL vectoring (οπτική ίνα μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες), ενώ σε 711 καμπίνες (ή σε 6 αστικά κέντρα ΟΤΕ), ποσοστό δηλαδή επί του συνόλου των καμπινών 26%, προτίθεται να υλοποιήσει αρχιτεκτονική FTTH (οπτική ίνα έως τα σπίτια). Στις περισσότερες των περιπτώσεων η κάλυψη θα είναι μεγαλύτερη από το 50% που είναι η συμβατική της υποχρέωση. Στις περιοχές που έχει αναλάβει η Vodafone περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αυτές που καλύπτονται από τα αστικά κέντρα της Ακρόπολης, της Αχαρνών, της Αλεξάνδρας, του Γηροκομείου, του Νέου Κόσμου, του Βύρωνα και της Φρεαττύδας στην Αττική, ενώ οι επαρχιακές πόλεις στις οποίες έχει αναλάβει αστικά κέντρα τους είναι η Κοζάνη, η Βέροια και ο Βόλος.
Στη Wind ανατέθηκε η ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς συνολικά σε 2.732 υπαίθριες καμπίνες, οι οποίες υπάγονται σε 23 αστικά κέντρα ΟΤΕ. Θα αναπτύξει τεχνολογία VDSL vectoring σε 1.666 υπαίθριες καμπίνες, VDSL vectoring σε συνδυασμό με G.Fast σε 806 καμπίνες (ποσοστό 29,5%), ενώ σε 260 καμπίνες η εταιρεία προτίθεται να υλοποιήσει αρχιτεκτονική FTTH (ποσοστό 9,5%). Η Wind έχει αναλάβει περιοχές σε Αττική (μεταξύ άλλων στα αστικά κέντρα Ακαδημίας, Φιλελλήνων, Κολωνού, Αιγάλεω, Νίκαιας, Κερατσινίου) και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε Καλαμάτα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης.
Σημειώνεται ότι για τις περιοχές που δεν έχουν περιληφθεί στις δύο φάσεις δημιουργίας δικτύων νέας γενιάς οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχουν κληθεί από την ΕΕΤΤ να υποβάλουν αίτημα ανάθεσης περιοχών έως τις 7 Ιουλίου 2017 (γ’ φάση). Στην επόμενη αυτή φάση έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι πάροχοι.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com