Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Σε "ομηρία" για άλλο ένα χρόνο 139.000 συνταξιούχοι

Άλλους δώδεκα μήνες θα πρέπει να περιμένουν για πάρουν τη σύνταξή τους σχεδόν 139.000 συνταξιούχοι. 


Αυτό προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, της Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργου Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης του τακτικού προϋπολογισμού για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2018 και όχι στις 31 Οκτωβρίου 2017, όπως προέβλεπε προηγούμενη Υπουργική Απόφαση.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία Απόφαση των Αχτσιόγλου - Χουλιαράκη θα διατεθούν για αυτό το σκοπό επιπλέον 325 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017 -2018. Συνεπώς μαζί με τα 859 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, το συνολικό προς διάθεση ποσό ανέρχεται σε 1,284 δισ. ευρώ.
Η Απόφαση των Αχτσιόγλου – Χουλιαράκη προβλέπει άλλες τρεις σημαντικές "ρήτρες", εκτός από την καταληκτική ημερομηνία απορρόφησης του επιπλέον ποσού που θα διατεθεί για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Συγκεκριμένα :
*Η πρώτη "ρήτρα" προβλέπει ότι η αποπληρωμή των αιτήσεων συνταξιοδότησης πρέπει να γίνεται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης. Με άλλα λόγια, αν –για παράδειγμα- ληφθεί απόφαση για επιχορήγηση 50 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση ενός πλήθους εκκρεμών συντάξεων το μήνα Ιούλιο, θα πρέπει η σχετική πληρωμή να γίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
* Η δεύτερη "ρήτρα" της απόφασης των Αχτσιόγλου –Χουλιαράκη αν κάποιο μέρος του ποσού που έχει αποφασιστεί να καταβληθεί στους συνταξιούχους, δεν καταβληθεί εντός των καθορισμένης  -κάθε φορά – προθεσμίας ,τότε θα πρέπει να επιστρέφεται στον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα μετά τη λήξη της λήξης της εκάστοτε προθεσμίας.
* Η τρίτη "ρήτρα" προβλέπει πως σε περίπτωση που ο ΕΦΚΑ δεν επιστρέψει τα αδιάθετα ποσά τα οποία έλαβε από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προθεσμία που πρέπει, τότε μπορεί το ΓΛΚ να παρακρατήσει αντίστοιχα ποσά τα οποία προβλεπόταν να τα αποδώσει στον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα, με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (δηλαδή προ της 12/5/2016)  εκκρεμούν 60.957 αιτήσεις συντάξεων και με πρωτόκολλο μετά την ισχύ του νόμου 77.942. Συνολικά, δηλαδή εκκρεμούν  138.899 συντάξεις.
Στόχος του ΕΦΚΑ είναι μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017 να έχει εκκαθαριστεί το πλήθος των συντάξεων και να έχουν απομείνει χωρίς εκκαθάριση περίπου 60.000 με 70.000 συντάξεις.
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου εκδόθηκαν 9.000 νέες αποφάσεις για κύριες συντάξεις, σύμφωνα με το διοικητή του ΕΦΚΑ. Μετά το Νοέμβριο του 2017,  στο τρίμηνο – τετράμηνο το αργότερο θα αποδίδονται οι συντάξεις, σύμφωνα με τον Θ. Μπακαλέξη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com