Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Στα 18 δισ. ευρώ οι δαπάνες της Ελλάδας για τοκοχρεολύσια το επόμενο 12μηνο

Στα 18 δισ. ευρώ εκτιμώνται από το ΔΝΤ οι δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε θα λήξει και το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα.


Ειδικότερα, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο επόμενο 12μηνο 6,8 δισ. ευρώ για τόκους και 11,3 δισ. ευρώ για χρεολύσια, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. αφορούν σε ομόλογα της ΕΚΤ, τα 1,8 δισ. σε δάνεια του ΔΝΤ και τα 3,7 δισ. σε ομόλογα ιδιωτών.
Σύμφωνα με το enikonomia.gr, το Ταμείο θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έχει την ίδια περίοδο εσωτερικές πηγές χρηματοδότησης ύψους 7,4 δισ. ευρώ, που αφορούν: το πρωτογενές πλεόνασμα (3,6 δισ.), έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (1,5 δισ.), κέρδη από ομόλογα της ΕΚΤ ή ANFA (0,3 δισ.) και τη χρηματοδότηση καταθέσεων (2 δισ.). Θεωρεί, συνεπώς, ότι θα χρειασθεί μόνο 10,6 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα του ESM για την κάλυψη των τοκοχρεολυσίων.
Σημειώνει, πάντως, ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την κινητοποίηση επίσημης και ιδιωτικής χρηματοδότησης (από τις αγορές) της Ελλάδας. Τονίζει, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου (πάνω από 5 δισ. ευρώ τον Μάιο) και τη δημιουργία αποθεματικών με τη χρήση επίσημης χρηματοδότησης. «Η χρήση πρόσθετων εσωτερικών κεφαλαίων – όπως της διαχείρισης του ενεργητικού του δημοσίου – και της πιθανής ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των επίσημων χρηματοδοτικών αναγκών», υπογραμμίζεται.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com