Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Η "παγίδα" μνημονιακού τύπου εποπτείας μετά το 2018

Αν η κυβέρνηση σε 14 μήνες από σήμερα δεν έχει καταφέρει να βγει στις αγορές πλήρως ή αν δεν έχει λάβει την πολυπόθητη οριστική λύση για βιώσιμο χρέος ή αν υπάρχουν "σκιές" στη φερεγγυότητα των τραπεζών, τότε η πιο καλή εκδοχή για τον διάδοχο του Τρίτου Μνημονίου θα είναι η περίφημη "ECCL". Ο λόγος για την "αυστηρή" πιστοληπτική γραμμή που προβλέπει ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για όσα κράτη αντιμετωπίζουν έστω και έναν από τους παραπάνω κινδύνους.

Η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή επιχειρεί την έξοδο στις αγορές σταδιακά φέτος ή το 2018, ενώ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων. Ταυτόχρονα παρακολουθεί τη "μάχη" για το χρέος, ενώ έχει ως πιο καλό σενάριο διαθεσίμων να επιτύχει πλήρως πέντε αξιολογήσεις σε 14 μήνες στα 9 δισ. ευρώ, όταν η Πορτογαλία "βγήκε" με 15 δισ. ευρώ.
Έτσι, καθώς η εκδοχή της πλήρους "εξόδου" από τα Μνημόνια τελεί αυτή την περίοδο υπό... πολλές αιρέσεις, αναβιώνουν τα σενάρια του 2014. Δηλαδή τα σενάρια των προληπτικών πιστοληπτικών γραμμών.
Μάλιστα, για την ακρίβεια, αναβιώνει το σενάριο μιας συγκεκριμένης (επί συνόλου δύο) γραμμής που θεωρείται η "κακή" και ουσιαστικά πρόκειται για ένα πιο "λάιτ" Μνημόνιο. Περιλαμβάνει ελέγχους ανά τρίμηνο και υποχρεωτική λήψη μέτρων (ακόμα και αν δεν πάρει ούτε ένα ευρώ από την εν λόγω γραμμή).
Κόντρα Τσίπρα- Στουρνάρα
Στο Συνέδριο του Economist ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα προσφύγει σε πιστοληπτικές γραμμές μετά τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, αυτές οι γραμμές, και μάλιστα στην αυστηρή τους μορφή, είναι ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων "εκκολαπτόμενες" τόσο από τις καθυστερήσεις των προηγούμενων μηνών, όσο και από την ασάφεια των αποφάσεων του Eurogroup αλλά και από το "χάσμα" που χωρίζει την Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Μάλιστα χθες η ΤτΕ στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής πήγε ένα βήμα πιο… πέρα. Ξεκαθάρισε ότι αν δεν λυθούν σύντομα οι ασάφειες στο χρέος τότε υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο για πιστοληπτική γραμμή αλλά και για 4ο Μνημόνιο...
"Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί", 4ο πρόγραμμα δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ (επικεφαλής του ESM του οργάνου που χειρίζεται τις πιστοληπτικές γραμμές) σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η ΕΦΣΥΝ, απαντώντας επίσης σε ερώτημα για το αν θα ολοκληρώσει το 2ο πρόγραμμα "αυτό υποθέτω φυσικά". Ωστόσο, από το Βήμα του Economist ο κ. Ρέγκλινγκ είπε και κάτι άλλο.  "Είμαστε οι μεγαλύτεροι δανειστές της Ελλάδας" ανέφερε,  και πρόσθεσε  χαρακτηριστικά ότι δεν θα φύγουμε από την Ελλάδα.
Το sequel του 2014 και η ECCL
Η "αυστηρή" προληπτική πιστοληπτική γραμμή ECCL δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Συζητιόταν επισήμως το 2014. "Μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές", όπως είχε δηλώσει ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ωστόσο, οι εκλογές του 2015 και η τεράστια κρίση που ακολούθησε οδήγησαν έπειτα από πολλές αναταράξεις στο 3ο Μνημόνιο με την Ε.Ε. Και σε... λίγο οδηγούν όπως όλα δείχνουν στο 3ο Μνημόνιο με το ΔΝΤ (την επόμενη εβδομάδα στέλνεται η υπογεγραμμένη επιστολή προθέσεων από το ΥΠΟΙΚ, για να αποφανθεί πιθανόν στο συμβούλιο της 27ης Ιουλίου).
Οι δύο προληπτικές γραμμές του ESM
Ο κανονισμός του ESM προβλέπει δύο "γραμμές", που έχουν διαρθρωθεί στο πρότυπο εργαλείων που έχει και το ΔΝΤ. Και οι δύο συνοδεύονται από κείμενο Μνημονίου, αλλά και από ελέγχους.
Ωστόσο, υπάρχουν πολύ κομβικές διαφορές. Στην "καλή" γραμμή η επιτροπεία ενεργοποιείται μόνο αν υπάρχει εκταμίευση δόσης (έπειτα από αίτημα του κράτους-μέλους), ενώ στην "κακή" η επιτροπεία ασκείται εξαρχής, ακόμα και αν δεν δοθεί καμία δόση.
Η καλή PCCL που δεν μπορεί –ακόμη– να εφαρμοστεί στην Ελλάδα
Η "καλή" γραμμή είναι η Προληπτικών Προϋποθέσεων Πιστωτική Γραμμή (Precautionary Conditioned Credit Line- PCCL). Αυτή, λοιπόν, απαιτεί μεταξύ άλλων:
- Να υπάρχει ιστορικό πρόσβασης στις αγορές με "λογικούς όρους".
- Να είναι βιώσιμο το χρέος.
- Να μην υπάρχουν θέματα φερεγγυότητας των τραπεζών.
- Να είναι βιώσιμο το εξωτερικό ισοζύγιο.
- Να έχει διασφαλιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
Η Ελλάδα σήμερα πληροί μόνο έναν όρο και τις επόμενες εβδομάδες ίσως και έναν δεύτερο (αναμένεται πρόταση της Κομισιόν για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος).
Η αυστηρή ECCL υποχρεώνει σε μνημόνιο, αξιολογήσεις και λήψη μέτρων
Η "αυστηρή" γραμμή ονομάζεται Ενισχυμένων Προϋποθέσεων Πιστωτική Γραμμή (Enhanced Conditions CreditLine - ECCL). Αφορά κράτη που δεν πληρούν τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω όρους, αλλά τουλάχιστον η γενική οικονομική και δημοσιονομική τους κατάσταση "παραμένει υγιής".
Αμφότερες οι γραμμές (η PCCL αν εκαταμιευθεί και η ECCL αν συναφθεί) υποχρεώνουν σε ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου, αλλά και σε συνδρομή του ΔΝΤ. Περιλαμβάνουν ειδικό καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας" με μηνιαία αποστολή στοιχείων, τεστ αντοχής για τις τράπεζες και "ευρύ ανεξάρτητο έλεγχο των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης".
Αν το κράτος δεν συμμορφωθεί με μέτρα που του ζητούνται, η γραμμή "κλείνει" και μετά η μόνη επιλογή είναι αίτημα για νέο Μνημόνιο...
Η διαδικασία χορήγησης
Το κράτος πρέπει να υποβάλει αίτημα στον ESM, να γίνει έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αν είναι επιλέξιμο για PCCL ή ECCL, και μετά θα αποφασίσει ο ESM. Ακολουθούν διαπραγματεύσεις των "θεσμών" (και του ΔΝΤ) για Μνημόνιο (MοU), το οποίο "θα καταγράφει λεπτομερώς τις προϋποθέσεις πολιτικής που συνοδεύουν την προληπτική χρηματοδοτική συνδρομή". Το Μνημόνιο ενεργοποιείται όταν συνάπτεται μια γραμμή ECCL ή όταν εκταμιεύεται μια PCCL...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com