Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Κοινοτικό πρόγραμμα για τη στέγαση 30.000 προσφύγων σε διαμερίσματα

Πρόγραμμα στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση των προσφύγων στην Ελλάδα (ESTIA) εγκαινίασε η Κομισιόν.


Συγκεκριμένα, παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες και στις οικογένειές τους ώστε να ενοικιάσουν καταλύματα στις αστικές περιοχές, καθώς και χρηματική βοήθεια.
Το νέο πρόγραμμα είναι διαφορετικό από προηγούμενα έργα ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οποία παρείχαν κυρίως στήριξη για τη στέγαση των προσφύγων σε καταυλισμούς και για την απευθείας προμήθεια με τα αναγκαία είδη.
«Στόχος των νέων αυτών έργων είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τους καταυλισμούς σε κανονικά καταλύματα και να μπορέσουν να αποκτήσουν μια ασφαλέστερη, φυσιολογική ζωή», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης.
Σε συνεργασία με τους εταίρους μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και με τις εθνικές αρχές, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να βοηθήσουμε τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες και να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό καθήκον μας στο πλαίσιο της μετάβασης προς μια οικονομικά προσφορότερη λύση».
«Τα έργα που εγκαινιάζονται σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στήριξής μας προς τη χώρα, αλλά και προς όλους όσοι χρειάζονται την προστασία μας. Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έχουν τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ESTIA ανέρχεται σε 151 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει:
Ενοικιαζόμενα καταλύματα για έως και 30.000 άτομα
Στο πλαίσιο έργου, αξίας 93,5 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την UNHCR, θα ενοικιαστούν καταλύματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων μέσω της παροχής 22.000 θέσεων στέγασης σε αστικές περιοχές. Οι πρόσφυγες που θα ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Ελλάδα θα φτάσουν τους 30.000 έως το τέλος του 2017.
Περίπου 2.000 ενοικιαζόμενες θέσεις στέγασης θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Τα υπόλοιπα διαμερίσματα θα νοικιαστούν σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Διάφοροι δήμοι της Ελλάδας συμμετέχουν επισήμως σε αυτό το έργο.
Χρηματική βοήθεια που θα δώσει στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους
Στο πλαίσιο ενός δεύτερου έργου, αξίας 57,6 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την UNHCR, θα δημιουργηθεί ένα βασικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς θα τους χορηγούνται προκαθορισμένα μηνιαία χρηματικά ποσά μέσω ειδικής κάρτας.
Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες με αξιοπρέπεια. Οι χορηγήσεις θα είναι οι ίδιες σε ολόκληρη τη χώρα και συνδέονται με το ελληνικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας έκτακτης ανάγκης, ενώ εξαρτώνται από το μέγεθος της οικογένειας των προσφύγων.
Χρησιμοποιώντας αυτήν την κάρτα, οι πρόσφυγες θα μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα, φάρμακα και να μετακινούνται με τα μέσα συγκοινωνίας, καλύπτοντας έτσι τις βασικές τους ανάγκες.
Χρήματα θα δοθούν και σε ανθρωπιστικές ΜΚΟ για τη συμπλήρωση υφιστάμενων έργων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, καθώς και η άτυπη εκπαίδευση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com