Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Αναμονή έως και 37 μήνες για χορήγηση σύνταξης

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων που βρίσκονται προκειμένου να λάβουν στις συντάξεις τους. Το αλαλούμ που επικρατεί στον ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με εκκρεμή τεχνικά ζητήματα έχουν εκτοξεύσει τους χρόνους απονομής 264.921 συνταξιοδοτικών αποφάσεων.


Από τέσσερις έως 37 μήνες θα πρέπει να περιμένει ένας ανάπηρος για να λάβει τη σύνταξή του επί εποχής ΕΦΚΑ, ενώ ο χρόνος αναμονής για τις συντάξεις χηρείας φτάνει σε ακραίες περιπτώσεις τους 30 μήνες.
Ο ΟΓΑ διεκδικεί το ρεκόρ καθυστερήσεων σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας, καθώς θέλει κατά μέσον όρο 30 μήνες για να βγάλει την τελική απόφαση, ενώ ακολουθούν το ΙΚΑ με σχεδόν δύο χρόνια αναμονής (20 μήνες) και το Ταμείο του Δημοσίου με 10 μήνες.
Όσο για το ΕΤΕΑΕΠ, που δίνει τις επικουρικές συντάξεις, χρειάζεται τουλάχιστον 16 μήνες για να αποδώσει επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.
«Γολγοθάς» παραμένει και όσους αναμένουν στην ουρά για να πάρουν αναπηρική σύνταξη, ενώ τα Ταμεία της… υπομονής δεν είναι άλλα από το ΙΚΑ και το ΝΑΤ. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ έχει μέσο όρο αναμονής τους 19 μήνες, όσους και το Ταμείο Ναυτικών, ενώ με 21 μήνες στο… περίμενες ακολουθεί ο ΟΑΕΕ.
Όσο για το ΕΤΕΑΕΠ, χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια (συγκεκριμένα, 37 μήνες) για να υπολογίσει την πολυπόθητη επικουρική σύνταξη.
Υπενθυμίζεται ότι στα συρτάρια του ΕΦΚΑ εκκρεμούν αυτή την περίοδο 138.899 κύριες και 126.022 επικουρικές συντάξεις, καθώς και 62.652 εφάπαξ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας, επεκτάθηκαν έως το καλοκαίρι του 2018 η εκκαθάριση και η απονομή των εκκρεμών συντάξεων, που επρόκειτο να αποδοθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Έτσι, κοινή υπουργική απόφαση της Έφης Αχτσιόγλου και του Γιώργου Χουλιαράκη προβλέπει ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων θα «τρέξει» έως τις 30 Ιουνίου 2018 αντί της 31ης Οκτωβρίου 2017.
Προβλέπεται μάλιστα στήριξη από τον Προϋπολογισμό, καθώς προκαλείται έκτακτη δαπάνη ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2017 και 300 εκατ. ευρώ για το 2018.
Έως τότε όσοι έχουν κάνει τα χαρτιά τους στον ΕΦΚΑ θα αναγκάζονται να ζουν με τις προσωρινές συντάξεις «πείνας» που ξεκινούν από τα 384 ευρώ και φτάνουν τα 768 ευρώ.
Από τις νέες συντάξεις που θα απονεμηθούν από τον ΕΦΚΑ, περίπου 60.000 αφορούν αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016. Οι νέες αυτές συντάξεις θα είναι «πετσοκομμένες» έως 15%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com