Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Γενική 5μηνη παράταση των εισφορών του 2016 προς τον ΟΓΑ και τον ΕΤΑΑ

Tη δεύτερη κατά σειρά παράταση προθεσμίας καταβολής των εισφορών του 2016 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για τους ασφαλισμένους τους τέως ΕΤΑΑ.
Συγκεκριμένα οι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι θα μπορούν να καταβάλλουν τις εισφορές του προηγούμενου έτους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2017.

Την ίδια απόφαση είχε λάβει ο ΕΦΚΑ πριν δεκαπέντε μέρες και για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ
Με βάση τα νέα δεδομένα, στη νέα αυτή πεντάμηνη προθεσμία υπάγονται οι ακόλουθες εισφορές :
· Οι εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2016 που πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ (αγρότες, κτηνοτρόφοι)
· οι εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2016 που πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ(μηχανικοί) και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (γιατροί)
· οι εισφορές ολόκληρου του 2016 που πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ-ΤΑΝ(δικηγόροι ).
Το σκεπτικό της απόφασης του ΕΦΚΑ για παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών του 2016 , σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης έχει ως εξής:

· "Διανύεται το πρώτο έτος μετάβασης στο νέο σύστημα καταβολής μηνιαίων εισφορών"
· Υπάρχει "δυνατότητα διατήρησης της εισπραξιμότητας και μη απώλειας ενεργών ρυθμίσεων αλλά "αναγκαιότητα διατήρησης δικαιωμάτων-ευεργετημάτων που είναι συνδεδεμένα με την καταβολή εισφορών".

Η σχετική απόφαση του ΕΦΚΑ ήλθε να υπερκαλύψει αίτημα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων του ΕΦΚΑ για παράταση καταβολής των εισφορών των ασφαλισμένων του τέως ΕΤΑΑ μέχρι 31 Αυγούστου.
Η πρόταση των μηχανικών γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών βασίστηκε, όπως ρητά αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΦΚΑ, "στη δυσκολότατη οικονομική συγκυρία και τις αυξημένες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος διαστήματος". Με την παράταση αυτή θα μπορούσε να δοθεί " η ευκαιρία στους ασφαλισμένους να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις με ομαλότερους όρους".
Επίσης οι επιστήμονες ζήτησαν την παράταση αυτή "προκειμένου να δοθεί η χρονική δυνατότητα νομοθέτησης των πρόσφατων εξαγγελιών του εποπτεύοντος Υπουργείου για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com