Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Επανεγγράψιμο χαρτί που μπορεί να σβηστεί και επανατυπωθεί μέχρι και 80 φορές

Επιστήμονες στο University of California, Riverside, δημιούργησαν επανεγγράψιμο χαρτί, στο οποίο η εκτύπωση γίνεται με φως αντί για μελάνι- ανοίγοντας τον δρόμο για την επαναλαμβανόμενη χρήση του, μέχρι και 80 φορές.


Παρά την άνοδο των smartphones, των e-readers κλπ, εκατομμύρια τόνοι χαρτιού χρησιμοποιούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο- και οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου ελπίζουν να το αλλάξουν αυτό. Όπως αναφέρει το Reuters, στην «καρδιά» της νέας αυτής τεχνολογίας είναι νανοσωματίδια χιλιάδες φορές μικρότερα από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας.
«Αυτό που κάνουμε είναι να αναμειγνύουμε αυτά τα νανοσωματίδια με μια μπογιά, η οποία έχει μπλε χρώμα, και μετά να καλύπτουμε με αυτήν κάθε είδους επιφάνεια που θέλουμε. Μπορούμε να καλύψουμε με αυτήν χαρτί, γυαλί ή πλαστικό. Μετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιου είδους μάσκα με τη γραφή που θέλουμε, και στη συνέχεια, όταν το φωτίζουμε, μετά από δύο λεπτά, βλέπουμε αυτά που είναι γραμμένα πάνω σε αυτό» λέει ο Ρασέντ αλ Έισα, φοιτητής Χημείας που εργάστηκε πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα.
Αυτά που είναι γραμμένα ξεθωριάζουν μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, καθώς το οξυγόνο στον αέρα παίρνει ηλεκτρόνια από τα νανοσωματίδια της μπογιάς, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στο κανονικό τους χρώμα. Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί μέσω θέρμανσης του χαρτιού, κάτι που το καθιστά έτοιμο για νέα χρήση μέσα σε λίγα λεπτά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com