Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Κόντρα κυβέρνησης - Ν.Δ. με φόντο τη βιωσιμότητα του χρέους

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας εκδηλώθηκε την Παρασκευή, στον απόηχο της έγκρισης από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ της συμφωνίας επί της αρχής για την Ελλάδα και με φόντο τη βιωσιμότητα του χρέους.


Ν.Δ.: Ραγδαία επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους από τις αρχές του 2015
Σε ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η Έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους «επιβεβαιώνει το τεράστιο κόστος που συσσώρευσε στη χώρα η ανερμάτιστη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κόστος που θα “κουβαλάει” στις πλάτες της η ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια».
Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, η Έκθεση καταγράφει τη ραγδαία επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους από τις αρχές του 2015.
«Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2014, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωνόταν κοντά στο 60% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες κοντά στο 13% του Α.Ε.Π. Μάλιστα, υποστήριζε ότι το χρέος έχει μπει σε “μονοπάτι βιωσιμότητας”», συμπλήρωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. και συνέχισε:
«Στη σημερινή Έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 195% του Α.Ε.Π. το 2060, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο 45% του Α.Ε.Π.! Και χαρακτηρίζει το χρέος ως “εξαιρετικά μη βιώσιμο”».
Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, βασικός παράγοντας της επιβάρυνσης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους είναι η συρρίκνωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.
«Συγκεκριμένα, ο μεσο-μακροπρόθεσμος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπονταν, τον Ιούνιο του 2014, στο 1,9%, και σήμερα έχει πέσει στο 1%. Η επίτευξη, όμως, υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχει αποδεχθεί ήδη η Κυβέρνηση, με χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, εγκλωβίζει τη χώρα σε διαρκή λιτότητα, με υψηλούς φόρους και εισφορές, όπως κάθε μέρα βιώνουν οι πολίτες», συνέχισε ο βουλευτής της Ν.Δ. και κατέληξε:
«Αυτό είναι το κόστος της ανικανότητας, της ανευθυνότητας και των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και κάτι ακόμη: Σήμερα που το ΔΝΤ χαρακτηρίζει το χρέος ως “εξαιρετικά μη βιώσιμο”, ισχύει η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, στις 10 Απριλίου 2014, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση βγήκε στις αγορές, ότι “η έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, απαντά στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της Κυβέρνησης” και “έρχεται να στηρίξει μόνο το νέο “success story”;».
ΥΠΟΙΚ: Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ το 2014 βασιζόταν σε εξαιρετικά μη ρεαλιστικές προβλέψεις
Απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, βασιζόταν σε εξαιρετικά μη ρεαλιστικές προβλέψεις τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και για τα μακροχρόνια πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία προβλεπόταν να υπερβαίνουν το 4%.
Κατά τους ίδιους κύκλους, με βάση τις προβλέψεις εκείνες, η τότε κυβέρνηση αποδεχόταν τη θέση του Ταμείου ότι δεν απαιτείται ρύθμιση χρέους.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη και απέφερε καρπούς.
«Δεν αποδέχτηκε τις μη ρεαλιστικές προβλέψεις (βάσει των οποίων οι κύριοι Σαμαράς και Σταϊκούρας θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και έχτιζαν το «success story» τους) με αποτέλεσμα να διαπραγματευτεί και να επιτύχει ρύθμιση χρέους, όπως προκύπτει και από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017», συμπλήρωσαν οι ίδιοι κύκλοι και πρόσθεσαν:
«Έτσι, η πορεία προς τη βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται πλέον σε πιο ρεαλιστικές προβλέψεις τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
«Όλα αυτά βέβαια τα έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στον κ. Σταϊκούρα. Ευτυχώς έχει όλο το χρόνο να τα εμπεδώσει εφ’ όσον θα παραμείνει στην αντιπολίτευση για τα επόμενα δύο χρόνια. Τουλάχιστον!», κατέληξαν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com