Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Γ. Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας γνώριζε εξαρχής τα πάντα

Το παρασκήνιο του πρώτου εξαμήνου του 2015, που έκλεισε με το δημοψήφισμα του "Όχι" που έγινε "Ναι", περιέχει το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη "Adults in the room". Αποσπάσματα των διαλόγων αλλά και του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον Σεπτέμβριο δημοσιεύουν οι εφημερίδες "Πρώτο Θέμα", "Βήμα" και "Καθημερινή".

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει το "άδειασμα" Τσίπρα σε έναν από τους βασικούς του συνεργάτες, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για τον οποίο δήλωσε: "θα χαρώ πολύ να μην τον ξαναδώ ποτέ μπροστά μου". Επίσης, αναφέρεται στο  πώς ο πρωθυπουργός κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον Βαρουφάκη ήταν ένας αποστάτης.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει το πώς η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίστηκε, με άγνοια κινδύνου και σπασμωδικές ενέργειες τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές κατά το δραματικό πρώτο εξάμηνό της στην εξουσία. Ο Βαρουφάκης αποτυπώνει τον πραγματικό ρόλο καθενός από τα βασικά στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Κυρίως, όμως, ο πρώην ΥΠΟΙΚ πιστοποιεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε εξαρχής τα πάντα, για την απάτη του προγράμματος Θεσσαλονίκης, το εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, το Plan X, το "ριφιφί στο Νομισματοκοπείο" κ.λπ.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός μετά το κλείσιμο των τραπεζών φέρεται να του είπε για τα 16 δισ. ευρώ της ΕΚΤ: "Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;". Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι προσπάθησε να συγκρατήσει τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας του πως δεν γινόταν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. "Μα, Γιάνη, όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;". Με τον Γ. Βαρουφάκη να απαντά: "Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;" Με τον Φλαμπουράρη να παρεμβαίνει, λέγοντας: "Εχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά" και τον Βαρουφάκη να απαντά: "Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ". 
Μετά το δημοψήφισμα και τη νίκη του "Όχι", ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι πλέον "φοβόταν για νέο Γουδή" ή ακόμη και για πραξικόπημα.
Τσίπρας σε Βαρουφάκη: "Τα κάναμε σαλάτα"
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος:

"Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα." Ο Βαρουφάκης διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του Όχι".

"Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του". Ο Βαρουφάκης έκανε πως δεν καταλάβαινε και του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να "κουρέψουν" τα ομόλογα SMP του Ντράγκι.

"'Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι", είπε στον πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε:

"Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα... Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν."

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: "Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε [...] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό."
Τι λέει για Τσίπρα-Σταθάκη-Χουλιαράκη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στο βιβλίο του και στις εντυπώσεις του για τον Αλ. Τσίπρα, τον Γ. Σταθάκη, αλλά και τον Γ. Χουλιαράκη.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μεταφέρει την πρώτη εντύπωση που αποκόμισε όταν γνώρισε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. "Όταν τον γνώρισα, είπα στη Δανάη, "ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα". Ενώ προσθέτει πως του είχε τονίσει πολλάκις "αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά".
Ο κ. Βαρουφάκης επίσης γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει σε κάποιο χρονικό σημείο πως "θα χαρώ πολύ να μην ξαναδώ μπροστά μου τον Γιώργο Σταθάκη".
Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τον Γιώργο Χουλιαράκη ως "αποστάτη" και "τον ιδανικό άνθρωπο για να υπογράψει την παράδοση μας στην Τρόικα".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com