Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Οι κομπίνες με τις ταμειακές

Οι πρώτες ταμειακές μηχανές εμφανίστηκαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1930. Δεν ήταν φορολογικές. Ήταν απλώς ένας τρόπος για να μπορεί ένα κατάστημα να καταγράφει με ακρίβεια τα έσοδά του και να μην μπορεί ο υπάλληλος να… κλέψει το αφεντικό.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέστησαν την ταμειακή μηχανή το βασικό μέσο φορολογικής  καταγραφής των εσόδων των επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων. Μπήκε στη ζωή των καταστηματαρχών το περίφημο Ζ, δηλαδή η μνήμη που εκδίδει το δελτίο ημερήσιας κίνησης της ταμειακής ενώ πλέον οι ταμειακές έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε να επικοινωνούν ασύρματα με άλλες συσκευές του λογιστηρίου των επιχειρήσεων. Το τελευταίο που έχει απομείνει είναι η απευθείας σύνδεσή τους με το taxis καθώς και με τις συσκευές χρεώσεων καρτών POS.

Η τεχνολογία προχώρησε, αλλά μαζί με την τεχνολογία προχώρησαν και οι ικανότητες επιτήδειων να παρακάμπτουν την καταγραφή των πραγματικών τους εσόδων μέσω των ταμειακών μηχανών. Η πρόσφατη απίστευτη ιστορία με τον ιδιοκτήτη τεσσάρων καντινών στο Γαϊδουρονήσι που είχε πέντε ταμειακές μηχανές οι οποίες ανήκαν σε ψητοπωλείο το οποίο είχε κλείσει πριν από δέκα χρόνια είναι απλώς μια από τις ιστορίες με τις "πειραγμένες" ταμειακές. Τα τελευταία χρόνια οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με απίστευτες ευρεσιτεχνίες:

- Το καλοκαίρι του 2015 οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών έπεσαν επάνω σε πολλές επιχειρήσεις, κυρίως του κλάδου εστίασης, στην Αττική και την Κρήτη οι οποίες διέθεταν ταμειακές μηχανές με παραποιημένο λογισμικό. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις εξέδιδαν κανονικά αποδείξεις από τον ειδικό μικρό εκτυπωτή της φορολογικής μηχανής αλλά στο τέλος της ημέρας γινόταν χειρουργική επέμβαση στη μνήμη της μηχανής και αποθηκευόταν μόνο ένα μικρό μέρος της αξίας των αποδείξεων που είχαν εκδοθεί. Καρδιά της απάτης ήταν ένα λογισμικό φάντασμα που έκανε τη "βρώμικη" δουλειά. Μετά από έφοδο της οικονομικής αστυνομίας σε δυο εταιρείες λογισμικού το κύκλωμα πώλησης και εγκατάστασης του λογισμικού εξαρθρώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2015 εντοπίσθηκε στο Κολωνάκι εστιατόριο καφετέρια το οποίο διάθετε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και δυο νόμιμους φορολογικούς μηχανισμούς. Οι αποδείξεις εκδίδονταν κανονικά από το φορολογικό μηχανισμό αλλά μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο τέλος κάθε ημέρας ο επιχειρηματίας έσβηνε το μεγαλύτερο αριθμό των αποδείξεων από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών.

- Το καλοκαίρι του 2015 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Τρύφωνας Αλεξιάδης σήκωσε πολύ το θέμα των αδήλωτων ταμειακών μηχανών και προχώρησε σε κινήσεις για το αντιμετωπίσει. Από τους ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ και άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ είχε προκύψει ότι πολλές επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές διέθεταν ταμειακές μηχανές οι οποίες όμως δεν ήταν δηλωμένες στο υπουργείο Οικονομικών. Οι επιχειρήσεις που τις είχαν εξέδιδαν κανονικά αποδείξεις μόνο που αυτές καταγράφονταν στη μνήμη ταμειακών μηχανών που δεν γνώριζε το ΥΠΟΙΚ. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα το ΥΠΟΙΚ δημιούργησε μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα στοιχεία μιας απόδειξης και να πληροφορηθούν άμεσα αν η ταμειακή μηχανή που την εξέδωσε είναι νόμιμη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com