Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Παρατείνεται η αναμονή και για τα εφάπαξ

Μετά τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις αναμένεται να δοθεί επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό και για τις εκκρεμείς αιτήσεις για 68.000 εφάπαξ.  Το επιπλέον αυτό ποσό θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις για τα εφάπαξ, όπως και στην περίπτωση των αιτήσεων για τις κύριες συντάξεις, θα πρέπει έχουν εκκαθαριστεί έως τις 30 Ιουνίου του 2018 (αντί της 31 Οκτωβρίου 2017).
Την διπλή αυτή επέκταση (χρονική και χρηματοδοτική) του προγράμματος εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ  φέρεται να έχει αποφασίσει το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr προκειμένου να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στη διαδικασία αυτή, όπως έχει συμβεί και στη διαδικασία εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς (οι οποίοι φαίνεται, πλέον, να αναθεωρούνται) αρμοδίων υπηρεσιών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), για την εκκαθάριση των εκκρεμών εφάπαξ θα χρειαζόταν να καταβληθούν από τον προϋπολογισμό του εν λόγω ταμείου 306 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 594 εκατ. ευρώ τα οποία απαιτούνται για το σκοπό αυτό θα έπρεπε  καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
Η αναλογία αυτή προκύπτει από τη νέα μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία αν το κράτος συνεισφέρει πχ 100 ευρώ για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων ή εφάπαξ, τα ταμεία θα πρέπει να συνεισφέρουν άλλα 50 ευρώ (δηλαδή αναλογία  2:1).
Το ΓΛΚ θα αντλήσει το μερίδιο της συνεισφοράς του στο πρόγραμμα εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων εφάπαξ από τις δόσεις του προγράμματος προσαρμογής, ενώ το ΕΤΕΑΕΠ θα αξιοποιήσει τους δικούς του πόρους από τις τρέχουσες εισφορές , αλλά και τα αποθεματικά του, τα οποία φτάνουν τα 2 δις. ευρώ.
Να σημειωθεί πως τα 65.000  -επί συνόλου 68.000 εκκρεμών - εφάπαξ θα υποστούν μειώσεις 15% -22%, δεδομένου ότι οι αιτήσεις για αυτά έχουν κατατεθεί από τις 1/9/2013.

Τα υπόλοιπα 3.000 εφάπαξ δεν θα υποστούν τις παραπάνω μειώσεις, γιατί οι σχετικές αιτήσεις κατατέθηκαν  προ τις 1/9/2013.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com