Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Στη Δυτική Μακεδονία το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων

«Η συνεννόηση που επιτεύχθηκε μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι από τους βασικότερους λόγους που σήμερα η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που απέκτησε Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης των Απορριμμάτων», τόνισε μιλώντας στα εγκαίνια της  Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Κοζάνη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.


Όπως είπε «το έργο δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν δεν ήταν πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Μακεδονίας», ενώ πρόσθεσε: «Σε έναν τομέα που έχουμε καθυστερήσει δραματικά, η υλοποίηση των έργων έχει να κάνει με το ποιος έχει τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσει πραγματικά».
Η ΜΕΑ Δυτικής Μακεδονίας που επιλύει το πρόβλημα των απορριμμάτων με σύγχρονες μεθόδους υλοποιήθηκε με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) με τη συνεργασία της εταιρείας Ηλέκτωρ (θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το κόστος του έργου είναι  48 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, τα 12,72 εκατ. ευρώ είναι δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας διατέθηκαν 12,72 εκατ. ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα  έχει εξασφαλιστεί το κόστος του ΦΠΑ, 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ η Ηλέκτωρ έχει επενδύσει ίδια κεφάλαια ύψους 16,96 εκατ. ευρώ.
Στο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση των εγκαινίων επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι «το έργο είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει και μπορούν τα πράγματα στη χώρα μας να γίνουν σωστά», ενώ πρόσθεσε: «Η χώρα βρίσκεται στην επιτακτική ανάγκη να τροποποιήσει το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και να απεξαρτηθεί από το μοντέλο υγειονομικής ταφής, με έμφαση στην ανακύκλωση». Ακόμα, έκανε γνωστό ότι ο νέος νόμος για την ανακύκλωση κατατέθηκε σήμερα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας έργων ΣΔΙΤ Νίκος Ματζούφας τόνισε μια άλλη σημαντική πτυχή του έργου. Όπως είπε η Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) έλεγξε εξονυχιστικά τη Σύμβαση Σύμπραξης και το οικονομικό μοντέλο και τον Απρίλιο του 2016 απεφάνθη ότι υπάρχει επαρκής μεταφορά ρίσκου στον ιδιωτικό τομέα και άρα το έργο αυτό  δεν επιβαρύνει με κανένα τρόπο το δημόσιο χρέος της χώρας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ  (και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλέκτωρ) Λεωνίδας Μπόμπολας σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα έργο το οποίο, σε αντίθεση με την μακρόχρονη ενταξιακή και διαγωνιστική διαδικασία του, εξασφάλισε έγκαιρα τη χρηματοδότηση, υπογράφηκε, αδειοδοτήθηκε, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, χωρίς ούτε μια ημέρα καθυστέρηση και εδώ και 25 ημέρες λειτουργεί απρόσκοπτα, υποδεχόμενο καθημερινά το σύνολο των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». ​
 
website counter
friend finderplentyoffish.com