Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

CNBC: Η Ελλάδα μπορεί να προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές, αλλά έχει πολλά προβλήματα

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων αλλά υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη, ώστε η οικονομία να καταστεί πιο βιώσιμη, αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης από το 2010, που θα λήξει τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τον James Athey, διαχειριστή επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Aberdeen Asset Management, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, "δεν φαίνεται ότι έχουμε προχωρήσει αρκετά στην επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της Ελλάδας".
"Μέχρι η ελληνική οικονομία να αποκτήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που λειτουργεί και είναι αποτελεσματικό και δημιουργεί σταθερή, ασφαλή ανάπτυξη που δεν εξαρτάται από την ελάφρυνση χρέους, την εξωτερική υποστήριξη και τις συνεχείς διασώσεις από τους Ευρωπαίους, τότε είναι δύσκολο να πιστεύουμε ότι η πορεία είναι προς κάτι πιο υγιές παρά προς κάτι λιγότερο υγιές", τόνισε ο Athey.
Όταν ρωτήθηκε πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογά της εάν δεν το κάνει πρώτα η ΕΚΤ, ο Athey απάντησε "δεν γνωρίζω".
Και συνέχισε αναφέροντας ότι "από την ελληνική οπτική γωνία, φαίνεται να είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας, έχουμε δει τις ελληνικές αποδόσεις ότι υποχωρούν σταθερά στη διάρκεια του έτους. Το γεγονός πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές με μια όπως φαίνεται, ελκυστική απόδοση –όταν πρόκειται για μια έκδοση από την Ελλάδα- πρέπει να είναι ελκυστικό για αυτούς, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως περιμένουμε το QE να λήξει στους επόμενους έξι ή 12 μήνες. Ασφαλώς δεν θα ήθελαν να περιμένουν μέχρι τότε", τόνισε.
Ο Michael Bapis, γενικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης πλούτου Bapis, τόνισε μέσω email στο CNBC ότι η επιστροφή της Ελλάδας είναι μια κίνηση στρατηγικής και οι αγορές το ξέρουν.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά και να είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί μόνη της προτού λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, ώστε να αποφύγει άλλη μία συμφωνία δανειοδότησης, δεν θέλουν να το κάνουν πολύ αργά αλλά όταν το κάνουν θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι αγορές γνωρίζουν πως αυτή είναι μια στρατηγική κίνηση", δήλωσε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com