Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Eισφορο-καταιγίδα μετά το καλοκαίρι

Απότομη "προσγείωση" περιμένει τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά το καλοκαίρι.
Και αυτό, γιατί θα πλησιάσει ο χρόνος κατά τον οποίο θα λήξουν οι νέες προθεσμίες εξόφλησης των περσινών εισφορών προς το τέως ΕΤΑΑ και τον τέως ΟΓΑ, θα γίνει ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το περσινό καθαρό δηλωτέο εισόδημα, ενώ θα έλθουν τα πρώτα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ.  Νωρίτερα, σοκ θα υποστούν 57.000 επαγγελματίες οι οποίοι, θα πρέπει να καταβάλουν αναδρομικές εισφορές λόγω τεχνικών ανεπαρκειών του ΕΦΚΑ.

Την ίδια στιγμή, που οι επαγγελματίες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, από πλευράς Υπ. Εργασίας και ΥΠΟΙΚ προχωρά γρήγορα η τεχνική προετοιμασία συγχώνευσης των μηχανισμών είσπραξης των εισφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι τέλος του 2017, η οποία θα αποτελέσει βάση και για σκληρούς ελέγχους στους επαγγελματίες.  
Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των οφειλετών των Ταμείων στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), η οποία θα αποτελέσει τη βάση εκκίνησης ενός νέου μπαράζ πιέσεων πάνω τους για εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών, ειδικά σε περίπτωση που δεν φέρει τα δέοντα αποτελέσματα η επικειμενη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Πιο συγκεκριμένα:
*Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ και του τέως ΟΓΑ να εξοφλήσουν τις εισφορές τους για το 2016.  Οι προηγούμενες προθεσμίες έληξαν στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε (για 2η φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο) να δώσει παράταση πληρωμών των εισφορών του 2016 σε εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες (μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους) και γεωργούς, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ήδη ασθενική εισπραξιμότητα του χαρατσιού, αλλά και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία θα ισχύσει από τις 3/8.
*Μέχρι 30 Νοεμβρίου, είναι πολύ πιθανόν να λήξει η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης των εισφορών των επαγγελματιών, οι οποίες θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016. Αρμόδια στελέχη των Ταμείων αναφέρουν πως ο υπολογισμός αυτός θα έχει ολοκληρωθεί έως αρχές Οκτωβρίου. Συνεπώς, τα ειδοποιητήρια τα οποία θα αναρτηθούν  θα προβλέπουν καταβολή των εισφορών, πιθανότατα, μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016 θα φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις σε όσους δήλωσαν μεγαλύτερο εισόδημα πέρσι σε σχέση με πρόπερσι ή δεν έχουν καταβάλει ολόκληρες  ή καθόλου τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ κατά το 9μηνο του 2017. Αν, για παράδειγμα, με βάση το εισόδημα του 2015, ένας επαγγελματίας κατέβαλε στο 9μηνο του 2017 το ποσό των 200 ευρώ/μήνα, ενώ με βάση το εισόδημα του 2016 πρέπει να καταβάλει από τον ερχόμενο Οκτώβριο-Νοέμβριο το ποσό των 300 ευρώ, τότε μαζί με τα 300 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 100 ευρώ για το επόμενο 9μηνο. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του συμψηφισμού των εισφορών που καταβλήθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 φέτος, με τις εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν με βάση το εισόδημα του 2016.
*Παράλληλα, γύρω στους 350.000 επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν από το ερχόμενο φθινόπωρο, τις εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές θα υπολογιστούν επί του 11% του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016. Έτσι, πολλοί επαγγελματίες, όπως π.χ. οι δικηγόροι, θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά εισφορές ύψους 37,9% για κύρια ασφάλιση, ΕΟΠΥΥ, επικουρικό και εφάπαξ.
*Την ώρα που οι επαγγελματίες θα "ψάχνονται" πώς θα πληρώσουν τις νέες εισφορές τους, το Υπ. Εργασίας και το ΥΠΟΙΚ θα βρίσκονται υπ’ ατμόν για τη συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης εισφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένα πόρισμα το οποίο να "δείχνει" τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση έως τέλος του 2017. Πέρα από την είσπραξη των εισφορών από την ΑΑΔΕ, αναμένεται να "τρέξει" αυστηρός έλεγχος στους επαγγελματίες οι οποίοι ιδρύουν εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές εισφορές στο ατομικό εισόδημά τους.
*Νωρίτερα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όσων χρωστούν στα Ταμεία στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), η οποία θα αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου γύρου πιέσεων πάνω τους για εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών έως 1,5 εκατομμυρίου οφειλετών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com