Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Μία δεκαετία iPhones -η σύνδεση της Apple με την οικονομία

Η θεωρία της αυτόματης διάχυσης του πλούτου προς τα κάτω (trickle down economics) έχει κριτικαριστεί στο παρελθόν, αλλά υπάρχει ένα παράδειγμα που την επιβεβαιώνει πλήρως: το iPhone της Apple. Η θεωρία  trickle down εξηγείται ως εξής: αφήστε τους πλούσιους να κερδίσουν περισσότερα χρήματα  και ο πλούτος θα επεκταθεί και στους φτωχούς. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα και γι 'αυτό κανείς δεν πιστεύει σε αυτή την ιδέα εξαρχής. Αυτό που υπονοείται είναι η ιδέα ότι αν τα κέρδη από τις επενδύσεις φορολογούνταν λιγότερο, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες επενδύσεις. Καθώς προστίθενται οι επενδύσεις στην εργασία, αυτό θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο μελλοντικά. 

Εντούτοις, υπάρχει μια μορφή αυτής της θεωρίας που είναι αληθινή και η δεκαετία κυκλοφορίας που "γιορτάζει” το iPhone της Apple είναι ένα αρκετά καλό παράδειγμα. Ο Mark Perry μας λέει ότι το smartphone αντικαθιστά πολλά άλλα gadget που θα ήταν πολύ πιο ακριβά συνολικά:
"Όταν σκεφτεί κανείς ότι ένα iPhone μπορεί να χωρέσει στην τσέπη του και έχει πολλές εφαρμογές και λειτουργίες που είτε δεν ήταν διαθέσιμες το 1991 (GPS, μηνύματα κειμένου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πρόσβαση στο Internet, πρόσβαση σε ταινίες, streaming μουσικής, περισσότερα από δύο εκατομμύρια εφαρμογές για κινητά, πρόσβαση στο iCloud κ.λπ.) είτε δεν αναφέρονταν στη διαφήμιση του Radio Shack του 1991 (κάμερα, χρονόμετρο, χρονοδιακόπτης, επεξεργασία φωτογραφιών, ταξιδιωτικά βιβλία, εγκυκλοπαίδεια, συνδρομές εφημερίδων, λεξικό, μεταφραστής γλωσσών κλπ.), καταλαβαίνει ότι είναι απίστευτη η πρόοδος των τελευταίων δεκαετιών αλλά και το πόσο  φθηνά έχουν γίνει τα κοινά ηλεκτρονικά προϊόντα.
Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η ευκολία μπορεί να έχει κόστος. Φαίνεται πως είμαστε εθισμένοι στα τηλέφωνά μας. Ως ερευνητής ψυχολογίας, έχω διαβάσει πολλές μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία και οι σχέσεις μας ίσως κλονίζονται. Εν τω μεταξύ, η πρώτη γενιά παιδιών που έχουν μεγαλώσει με smartphones φτάνει τώρα στην ενηλικίωση και ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις”.
Το επιχείρημά μου εδώ είναι αρκετά διαφορετικό. Ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς είναι εξαιρετικά καλός σε ένα πράγμα - καθιστά τα πράγματα φτηνά. Κατά την άποψή μου, αυτή είναι μια μορφή της θεωρίας "trickle down” και είναι κάτι που αξίζει να επισημανθεί. Κάποιοι εκτιμούν ότι ήταν η κυβέρνηση αυτή που "έχτισε” την αυτοκρατορία του iPhone. Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ που χρηματοδότησε την έρευνα για τις βασικές τεχνολογίες που εκμεταλλεύτηκε η Apple, πρέπει να επιμείνουμε στο επιχείρημα ότι ήταν η Apple αυτή που συνδύασε τις τεχνολογίες αυτές για να δημιουργήσει το iPhone -η Apple ήταν αυτή που καινοτόμησε. 
Όπως έχω πει και παλαιότερα:
"Το smartphone είναι τεχνολογία της τελευταίας δεκαετίας. Στην πραγματικότητα ξεκίνησε με το iPhone της Apple το 2007, το οποίο κυκλοφόρησε με τιμή 599 δολ. στις περισσότερες αγορές (ή σε ισοδύναμο ποσό σε τοπικό νόμισμα). Το γεγονός ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία, θα έχουμε smartphones υψηλότερης απόδοσης με τιμή 20 δολ. είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα της ταχύτητας με την οποία μπορεί να λειτουργήσει αυτό το φαινόμενο".
Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τον καπιταλισμό και τις ελεύθερες αγορές σε συνδυασμό με το πολιτικοοικονομικό μας σύστημα να δουλεύουν τόσο καλά.
Αυτό το σύστημα καπιταλιστικής ελεύθερης αγοράς είναι πράγματι ένα σύστημα το οποίο, με αυτή την έννοια, λειτουργεί με βάση την αρχή της τροφοδοσίας. Διότι αυτό που προσφέρει αυτό το σύστημα είναι το πόσο φτηνές καθιστά τις νέες τεχνολογίες τόσο γρήγορα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com