Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Τι κρύβει η ατζέντα της Lagarde για νέο μνημόνιο και χρέος

Με τα – επικρατέστερα – σενάρια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για την έκδοση 5ετούς ομολόγου να αναφέρονται πλέον στην προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη και την επιχείρηση μείωσης των προσδοκιών από κυβερνητικά στελέχη να συνεχίζεται, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην αυριανή σύνοδο του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Αύριο το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να εισηγηθεί η Christine Lagarde στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ) την σύναψη μίας συμφωνίας επί της αρχής (Stand by arrangement) με την Ελλάδα, δημοσιοποιώντας στην συνέχεια (αφού το νέο αυτό δάνειο εγκριθεί) και το νέο πακέτο κειμένων μνημονίων, την έκθεση βιωσιμότητας τους χρέους και τις συνοδευτικές εκθέσεις και επιστολές του Ταμείου.
Πλέον αυτό που αναμένεται είναι η νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου, αλλά και τα "ψιλά γράμματα" που θα περιέχονται στα αναλυτικά πολυσέλιδα κείμενα των μνημονίων (MEFP και Τεχνικό Μνημόνιο). Όπως έχει παραδεχθεί και η ελληνική πλευρά ναι μεν τα κείμενα περιέχουν όρους που είναι αντίστοιχοι με αυτούς της συμφωνίας με την ΕΕ αλλά υπάρχουν και "διαφοροποιήσεις" για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το δημόσιο και τα άλλα πεδία μεταρρυθμίσεων.
Δηλαδή, σε όλα όσα πρέπει να κάνει για να αποδεικνύει ότι είναι σε "τροχιά προσαρμογής" απέναντι στους δανειστές, αλλά και στις αγορές. Αναμένονται οι αναλυτικές αναφορές για το πόσο "μη βιώσιμο" θα είναι το χρέος αλλά και για τις ανάγκες ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών.
Τα συγκοινωνούντα δοχεία διαθεσίμων από εκδόσεις και δόσεων ESM
Αλλά και από την πλευρά της ΕΕ, νέοι "παράμετροι" αποκαλύπτονται. Χθες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters πέρα από τις προειδοποιήσεις για "προσαρμογή", πέταξαν και μία άλλη "ρουκέτα". Μίλησαν για συγκοινωνούντα δοχεία διαθεσίμων από εκδόσεις ομολόγων και ύψους των τελικών δόσεων του δανείου του ESM που θα φτάσουν στην Αθήνα για να δημιουργηθεί το "μαξιλάρι" των 9 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με την δεύτερη αξιολόγηση μειώθηκε από τα 13 δισ. ευρώ περίπου (που υπολογιζόταν το 2016) στα 9 δισ. ευρώ το ποσό που εκτιμάται από την ΕΕ ότι θα διαμορφωθεί έως τον Αύγουστο του 2018 ως "μαξιλάρι" διαθεσίμων που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές (εκτιμάται ότι επαρκεί για 10 μήνες χωρίς πρόσβαση). Το ποσό αυτό θα δημιουργείτο με βάση όσα ήταν γνωστά μέχρι στιγμής, από τις δόσεις των τεσσάρων προσεχών αξιολογήσεων (σ.σ. μέσω του δανείου που μπορεί να φτάσει θεωρητικά έως τα 86 δισ. ευρώ αλλά μεγάλο μέρος του δεν θα εκταμιευθεί) αλλά και από τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Χθες, δημοσίευμα το Reuters ανέφερε ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι ένα μέρος των χρημάτων από τα 9 δισ. ευρώ του "μαξιλαριού" αναμένεται να έρθει από την εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Αλλά ένα μέρος θα πρέπει να χτιστεί με κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές. Μάλιστα όπως αναφέρεται για να πετύχει τον στόχο του ταμειακού αποθέματος και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές πάνω από μία φορά πριν τον Αύγουστο του 2018, με εκδόσεις διαφορετικών και πιο μακρινών ωριμάνσεων. Αλλιώς, επαναφέρουν τα σενάρια για προληπτική πιστωτική γραμμή…
Η έκθεση της S&P και τα σενάρια
Το επόμενο ορόσημο είναι οι ανακοινώσεις της Παρασκευής από τον οίκο S&P για την πιθανολογούμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, μετά από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για μία έκδοση με καλύτερους όρους ώστε να επιτευχθεί ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης για χαμηλό επιτόκιο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com