Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Σε 11 δόσεις το αναδρομικό χαράτσι για επικουρικό - εφάπαξ

Σε έντεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα κληθούν να καταβάλλουν 70.000 ελεύθεροι επαγγελματίες συνολικές εισφορές 11% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος τους για την κλάδο της επικουρική ασφάλισης και τον κλάδο εφάπαξ. Έτσι η μηνιαία επιβάρυνσή τους για εισφορές θα εκτιναχθεί από τιο 26,9% που είναι σήμερα στο 48,9%.

Την είδηση για το πλήθος των αναδρομικών δόσεων για τις εισφορές των επαγγελματιών για το επικουρικό και το εφάπαξ έδωσε ο ίδιος Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος.
Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου που θεσπίστηκε το Μάιο του 2016 και έπρεπε να είχαν επιβληθεί από 1/1/2017.
Ωστόσο τεχνικές δυσκολίες του ΕΦΚΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) εμπόδισαν να σταλούν τα ειδοποιητήρια προς τους υπόχρεους. Η καθυστέρηση αυτή οδηγεί στην αναδρομική επιβολή των εισφορών αυτών, πιθανότατα, από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αποσταλλούν τα ειδοποιητήρια προς τους 70.000 υπόχρεους, στα οποία θα αναγράφεται η υποχρέωση τους να καταβάλλουν τις σχετικές εισφορές μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Μαζί με τις πρώτη μηνιαία δόση των εισφορών αυτών, θα πρέπει να καταβληθεί ταυτόχρονα και μία αναδρομική δόση από εκείνες του περασμένου 9μηνου που δεν καταβλοήθηκαν. Συνεπώς η μηνιαία επιβάρυνση ενός επαγγελματία θα ανέλθει από τον επόμενο Οκτώβριο σε 48,9% έναντι 26,9% που θα είναι έως τότε.
Και αυτό γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο π.χ. ένας δικηγόρος ως ελεύθερος επαγγελματίες κατέβαλλε εισφορές μόλις 26,9% για την κύρια σύνταξη και την ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη του.
Από τον ερχόμενο Οκτώβριο και για τους επόμενους 11 μήνες (δηλαδή έως το Σεπτέμ,βριο του 2018), θα πρέπει να καταβάλλει ο επαγγελματίες αυτός τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές 26,9% (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για την ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη), επιπλέον τρέχουσες μηνιαίες εισφορές 11% για το επικουρικό και το εφάπαξ, αλλά και μία μηνιαία δόση από τις αναδρομικές εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ (επιπλέον 11%).
Σημειώνεται πως όποιος επαγγελματίας δεν καταβάλλει τις παραπάνω εισφορές μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία, χάνει αυτόματα την ασφαλιστική ικανότητα και την ασφαλιστική ενημερότητα του.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com