Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Φορολογικός «καύσωνας» 7,25 δισ. ευρώ

Τεράστιο βάρος αποτελεί για τους φορολογούμενους το ποσό που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, αφού ανέρχεται σε 7,25 δισ. ευρώ.


Ήδη περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 3,4 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, από τη συνολική επεξεργασία των 6.145.972 δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος, προκύπτουν τα εξής:
  • 2.558.444 δηλώσεις (41,63%) είναι χρεωστικές και οι υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3,759 δισ. ευρώ
  • 956.411 δηλώσεις είναι πιστωτικές και περιλαμβάνουν επιστροφή φόρου ύψους 365 εκατ. ευρώ
  • 2.631.117 δηλώσεις είναι μηδενικές.
Το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται σε 3,394 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάντως είναι άγνωστο πόσα θα μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι τέλος του έτους, οπότε και λήγει η καταβολή των τριών δόσεων του φόρου, καθώς οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων είναι πολλές τους επόμενους μήνες.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι έως το τέλος Αυγούστου όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να αναμένουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του και επομένως οι εισπράξεις θα πρέπει και φέτος να φτάσουν τα 2,65 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι φέτος υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου 2018.
Εν όψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2017, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε χθες ότι η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2017 δεν θα είναι διαθέσιμη από αύριο (Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ.) και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2017 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2017.
Η ΑΑΔΕ μάλιστα επιβεβαιώνει ότι η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2018, δεν θα είναι διαθέσιμη αύριο (μεταξύ 11:00 και 15:00).
Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2016), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.
Ο φορολογικός «μαραθώνιος» δεν τελειώνει όμως με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς στο τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετών τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2018, με στόχο να εισπραχθούν περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ. Ούτε για τον υπολογισμό των τελών υπάρχουν αλλαγές φέτος, καθώς όλα δρομολογούνται από το επόμενο έτος.
Αυτό άλλωστε έχει ήδη προαναγγείλει και η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, η οποία είχε υπογραμμίσει ότι το υπουργείο επεξεργάζεται τα δεδομένα για τη δημιουργία μιας εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών, όπως για παράδειγμα με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι «εφιαλτικό» για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, καθώς εκτός από τους ανωτέρω φόρους βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις καθημερινές υποχρεώσεις.
Και αυτό γιατί, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο των φορολογικών εσόδων με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Επισημαίνεται ότι ενώ ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για τα φορολογικά έσοδα ήταν 46,858 δισ. ευρώ, μετά την αναθεώρηση ο πήχης ανέβηκε στα 48,234 δισ. ευρώ δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,385 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,11 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθει από το σκέλος των άμεσων φόρων και τα 275 εκατ. ευρώ από το σκέλος των έμμεσων φόρων. Ποσό το οποίο ουσιαστικά αυξάνει τη μέση μηνιαία επιβάρυνση από τα περίπου 3,2 δισ. ευρώ στα 4,7 δισ. ευρώ, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις που θα βάλουν σε νέες περιπέτειες όλους τους φορολογούμενους.
Διάψευση των σεναρίων για τον υπουργό Οικονομικών
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διαπραγματευθεί την τρίτη αξιολόγηση και θα είναι ο υπουργός των Οικονομικών «ο οποίος θα οδηγήσει, μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τη χώρα εκτός του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Βασική προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι να τρέξει το κυβερνητικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι, τους οποίους έχει θέσει η κυβέρνηση, και είναι τρεις:
1. Να έχουμε τη δυνατότητα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 να προετοιμάσουμε το έδαφος για την οριστική έξοδο στις αγορές.
2. Να τονώσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον και να δώσουμε μια μεγαλύτερη δυναμική στην αναπτυξιακή τάση, που ούτως ή άλλως υπάρχει σε αυτή τη φάση στην ελληνική οικονομία.
3. Να προχωρήσουμε σε κοινωνικές παρεμβάσεις, που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com