Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Με ανταλλαγή «πυρών» η συζήτηση του ν/σ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Βουλή.


«Από τη νεοφιλελεύθερη λογική της ατομικής ευθύνης για την αρρώστια που έχει ο κάθε ασθενής, κάνουμε το βήμα για να περάσουμε σε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, όπου η πολιτεία έχει την ευθύνη να παρέχει καθολική κάλυψη και προαγωγή υγείας στον πληθυσμό στον τόπο κατοικίας του, η οποία με οργανωμένο τρόπο προλαμβάνει, κατευθύνει, συνταγογραφεί και παραπέμπει σε ανώτερες δομές του συστήματος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Τόνισε ότι «πρόκειται για μια κοινωνική συμμαχία με τις νέες γενιές οι οποίες βρέθηκαν εκτός Ελλάδας, εκτός ΕΣΥ, εκτός ΕΟΠΥΥ, ή αναγκάστηκαν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με 50 ευρώ», και κατηγόρησε την αντιπολίτευση οτι τα προηγούμενα χρόνια συμμάχησε «με τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα, στον οποίο είχατε εκχωρήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και με κάποια στρώματα παλιών γιατρών που έβγαζαν όχι μόνο τον μισθό που είχαν». «Εμείς κάνουμε μια άλλη κοινωνική συμμαχία με γενιές που έρχονται, με το νοσηλευτικό και το άλλο υγειονομικό δυναμικό, με την ομάδα υγείας που θα έχει στην ευθύνη της μια μεγάλη ομάδα πληθυσμού» σημείωσε και πρόσθεσε: «Κάνουμε βήματα ώστε ο ιδιωτικός τομέας να έχει συμπληρωματικό ρόλο και όχι κυρίαρχο ρόλο στον οποίο εσείς ωθήσατε ενεργητικά και παθητικά, με αυτά τα οποία κάνατε τα προηγούμενα χρόνια».
«Αξιοποιήσατε την πτώχευση της χώρας μέσα από αυτό το μοντέλο ανάπτυξης για να κάνετε καινούριο διαχωρισμό και να μοιράσετε την πίτα προς όφελος αυτών των συμφερόντων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «δεύτερο παράλληλο πρόγραμμα» και αναφέρθηκε στην ίδρυση του Νοσοκομείου Καρπάθου και του Νοσοκομείοθ της Σαντορίνης.
Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είπε ψέματα όταν ανεφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει 159 τροπολογίες. «Σε 11 νομοσχέδια η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε 85 τροπολογίες, οι άλλες 74 ήταν αυτές που είχαν καταθέσει οι βουλευτές των άλλων κομμάτων» είπε.
Μιλώντας για τις ΜΗΝ (Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας) σημείωσε ότι «το βασικό είναι ότι εμείς δεν θέλουμε μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μονάδων ημερήσιας νοσηλείας, αλλά θέλουμε συμμαχία με κάποιους ανθρώπους που έχουν τα επιστημονικά κότσια να ανοίξουν μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, και να θεραπεύσουν τους συμπολίτες μας».
Επισήμανε ότι «κανείς δεν λέει ότι παραλάβαμε 438 κρεβάτια ΜΕΘ, τα κάναμε 521 το 2016 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 566 κλίνες ΜΕΘ. Δεν είχε φτάσει η χώρα ποτέ σε τέτοια νούμερα. Και θα ανοίξουμε και άλλα κρεβάτια μέχρι το τέλος της θητείας μας».
Ο κ. Πολάκης καταλήγοντας ανέφερε: «Θα ήθελα να αναγνωρίσετε ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι ένα βήμα προς ένα κοινωνικό κράτος, που αναστρέφει αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι και βάζει πλάτη με τη βοήθεια του λαού, να γίνει κάτι».
«Ετοιμάζετε μια καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση, εμείς όμως θα λειτουργήσουμε διαφορετικά», είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.
«Το κομμάτι της υγείας θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα μιας αριστερής κυβέρνησης για να επιβεβαιώσει την αριστεροσύνη της, εσείς όμως έρχεστε στη ζούλα, λίγες ώρες πριν κλείσει η Βουλή για διακοπές. Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί έχουμε μπροστά την 3η αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ικανοποιηθούν», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Συμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, κινητήριος δύναμη του νομοσχεδίου είναι οι μνημονιακές υποχρεώσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση, και η ικανοποίηση ενός κομματικού κοινού. «Ο οικογενειακός γιατρός, όταν δεν επιτρέπετε στον πολίτη να τον επιλέξει μόνος του, γίνεται ο κομματικός ινστρούκτορας, ο κομματικός γιατρός. Υποτιμάτε, υποβιβάζετε και εξευτελίζετε την έννοια αυτή» ανέφερε και κατέληξε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που δομεί συμφέροντα, δαπανώντας πόρους».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com