Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας για τα ακίνητα

Αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής φόρου υπεραξίας θα βρεθούν από το 2018 όσοι αποφασίσουν, να πωλήσεις ή να μεταβιβάσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια


Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο"η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου ανεστάλη για 3 χρόνια για το 2015, το 2016, και το 2017 με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή το 2014 και το 2016. Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει πλέον την 31η Δεκεμβρίου 2017 και σύμφωνα με το πρόσφατα συμφωνηθέν μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών επικαιροποιημένο Μνημόνιο ΙΙΙ ο φόρος θα πρέπει αν έρθει σε ισχύ από το επόμενο έτος.
Πώς υπολογίζεται:
1. Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοαρστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
2. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμής της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.
3. Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πρίν το 1995 θα απαλάσσονται από το φόρο υπεραξίας. Η τελική υπεραξία επι της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης κλιμακούμενους ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 25).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com