Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Βαρκελώνη: Διαφεύγει της σύλληψης ο οδηγός του βαν

Διαφεύγει της σύλληψης ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στην τουριστική περιοχή Ράμπλας, στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η οποία προχώρησε στη σύλληψη δύο υπόπτων, με καταγωγή από το Μαρόκο και από τη Μελίγια (παράλια πόλη στη βόρεια ακτή της Αφρικής, η οποία αποτελεί έδαφος της Ισπανίας).


Σε 13 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την επίθεση με το φορτηγάκι, ενώ πάνω από 100 είναι οι τραυματίες σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών, οι οποίες εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ορισμένοι εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και μία Ελληνίδα, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.  Όπως δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ η γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, κ. Θεώνη Ζησιμοπούλου, επικοινώνησε με το προξενείο ο πατέρας τετραμελούς οικογένειας και ενημέρωσε ότι κατά την τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δυο του παιδιά, με τη σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα ελαφρότερα τραύματα φέρουν τα δυο παιδιά.
Η αστυνομία εντόπισε και ένα δεύτερο φορτηγάκι το οποίο ενδέχεται να εμπλέκεται στην πολύνεκρη επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Με έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε σπίτι στο Αλκανάρ, από την οποία ένα άτομο έχασε τη ζωή του και επτά ακόμη τραυματίστηκαν, συνδέουν την πολύνεκρη επίθεση στη Βαρκελώνη οι τοπικές αρχές.
Στο μεταξύ, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ένας άλλος άνδρας που παρέσυρε δύο αστυνομικούς σε σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη έπεσε νεκρός από πυρά. Ωστόσο, οι αρχές δεν συνδέουν το περιστατικό με την επίθεση με το φορτηγάκι.

Το ιστορικό των επιθέσεων με οχήματα εναντίον πολιτών στην Ευρώπη

 
Στη μέθοδο δράσης που έχουν ήδη επιλέξει οι τζιχαντιστές στις επιθέσεις για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Νίκαια, το Βερολίνο και το Λονδίνο, παραπέμπει η επίθεση που διαπράχθηκε την Πέμπτη στη Βαρκελώνη, όπου όχημα έπεσε πάνω σε πλήθος πολιτών.
Το ιστορικό των επιθέσεων:
ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Την 14η Ιουλίου του 2016, ανήμερα της εθνικής επετείου της Ανεξαρτησίας στη Γαλλία, ένας Τυνήσιος, ηλικίας 31 ετών, παρέσυρε με το φορτηγό - ψυγείο που οδηγούσε πολίτες που είχαν πάει για να παρακολουθήσουν το σόου πυροτεχνημάτων στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ της Νίκαιας (νότια).
Κατά την επίθεση, 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 τραυματίστηκαν.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Την 19η Δεκεμβρίου του 2016, ένας Τυνήσιος εισβάλλει με το φορτηγό του σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48.
Λίγες ημέρες αργότερα πέφτει νεκρός από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Ιταλία.
ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
Στις 22 Μαρτίου 2017 ο οδηγός ενός οχήματος το ρίχνει πάνω στους πεζούς στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων. Στη συνέχεια μαχαίρωσε και σκότωσε έναν αστυνομικό, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά έξω από το Κοινοβούλιο.
Στις 3 Ιουνίου 2017 η βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Τρεις δράστες επιτίθενται με φορτηγάκι εναντίον πεζών στη Γέφυρα του Λονδίνου, προτού επιτεθούν με μαχαίρι σε περαστικούς στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ. Οκτώ νεκροί είναι ο απολογισμός της επίθεσης και σχεδόν 50 τραυματίες. Οι δράστες, τους οποίους σκότωσαν αστυνομικοί, φορούν ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Την 7η Απριλίου του 2017, ο οδηγός ενός φορτηγού διανομής εισβάλλει έχοντας αναπτύξει ταχύτητα σχεδόν 100 χιλιομέτρων την ώρα στον πεζόδρομο Ντρότνινγκαταν, στη Στοκχόλμη. Παρασύρει με το βαρύ όχημα περίπου 20 ανθρώπους με αποτέλεσμα να σκοτώσει 5 και να τραυματίσει 15 προτού καταλήξει στη βιτρίνα ενός πολυκαταστήματος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com