Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Έρχονται Αμερικανοί και Γάλλοι για τα πετρέλαια της Κρήτης

Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως ένα σοβαρό επενδυτικό success story και αυτό μπορεί να έρθει από τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα από ένα πολυσυζητημένο όσο και εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα: τις έρευνες για πετρέλαια.

Το Σεπτέμβριο λοιπόν, όπως φάνηκε και από τα όσα διημείφθησαν στο ΚΥΣΟΙΠ της περασμένης Πέμπτης (και ανακοίνωσε σήμερα και το ΥΠΕΝ), αναμένονται σοβαρές εξελίξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες, αφού θα βγει στον αέρα και θα επισημοποιηθεί η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία μιας κοινοπραξίας με ελληνική συμμετοχή και αμερικανογαλλικό χρώμα. Σε αυτήν συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίων Exxon Mobil και η ελεγχόμενη από το γαλλικό δημόσιο κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου Total. 
Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα προς στιγμήν φάνηκε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με την πρόταση του επενδυτικού σχήματος, ωστόσο τελικά το υπουργείο ενέργειας υπαναχώρησε σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του, να αλλάξει τον τύπο των συμβάσεων παραχώρησης που ισχύει (προκειμένου να υπάρχει κρατική παρουσία στο επενδυτικό σχήμα που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και όχι να δίνεται "ενοίκιο”).
Έτσι καθώς τελικά η κυβέρνηση "άκουσε" τις διαμαρτυρίες των επενδυτών και δεν αλλάζει επί του παρόντος το νομοθετικό καθεστώς, το σχήμα διατηρεί ακέραιο το ενδιαφέρον του για τη ελληνική αγορά και για έρευνες σε μια θαλάσσια περιοχή που δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει μεγάλο μέρος αν όχι όλα τα οικόπεδα που είχαν χαραχτεί νοτίως της Κρήτης στο γύρο παραχώρησης του 2014. 
Παράλληλα η ΕΔΕΥ δηλαδή ο κρατικός φορέας που διαπραγματεύεται για λογαριασμό του δημοσίου με τους επενδυτές, έχει ήδη αποστείλει στην εφημερίδα της ΕΕ προς μετάφραση και δημοσίευση το κείμενο της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι πρώτον έχει προσδιοριστεί επακριβώς η περιοχή που θα παραχωρηθεί στο διαγωνισμό και δεύτερον ότι μόλις δημοσιευτεί πιθανότατα το Σεπτέμβριο στην εφημερίδα της ΕΕ η πρόσκληση θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών για να δηλωθεί - εάν υπάρχει - ενδιαφέρον και από άλλες πλευρές να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι
Η ExxonMobil θεωρείται ως το πιο παραδοσιακό όνομα της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και ως το μακρύ χέρι της αμερικανικής οικονομικής - και όχι μόνο - ενεργειακής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο νυν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ο πρώην πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Ρεξ Τίλερσον. 
Η ExxonMobil ως όμιλος στην παρούσα του μορφή δημιουργήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1999 μετά την ιστορική συγχώνευση των εταιρειών Exxon και Mobil, η ιστορία της ωστόσο ξεκινά από το 19ο αιώνα αφού αποτελεί τον φυσικό διάδοχο της πάλαι ποτέ κραταιάς Standard Oil του μυθικού αμερικανού μεγιστάνα J.D. Rockefeller.
Σήμερα η εταιρεία έχει παρουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία/ Ωκεανία, ενώ ορισμένα από τα πιο γνωστά νέα project της στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αφορούν στη Μαύρη Θάλασσα, το Ιρακινό Κουρδιστάν, την Αρκτική Ρωσία, την Αφρική όπου εκτός από τις χώρες που ήδη δραστηριοποιείται (Νιγηρία, Αγκόλα, Κονγκό, Τανζανία, Μαγαδασκάρη) έκανε νέες εισόδους σε Λιβερία, Γκαμπόν και Νότια Αφρική.
Η γαλλική Total είναι από τις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες με παρουσία κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η γαλλική εταιρεία που έχει παρουσία - όπως και η ExxonMobil -  και στην Κύπρο. Παράλληλα εκτός από την περιοχή της Κρήτης, έχει καταθέσει προσφορά που έχει γίνει αποδεκτή για το οικόπεδο 2  στο Ιόνιο ενώ έχει ενεργή παρουσία και στην Κύπρο. Η παραγωγήτης γαλλικής εταιρείας αγγίζει τα 2,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.
Το γεγονός δε ότι οι δύο εταιρείες που αποφάσισαν να καταθέσουν προσφορά για έρευνες στην Κρήτη, έχουν παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και έχουν αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση οικοπέδων στην Κυπριακή ΑΟΖ προσδίδει ιδιαίτερη γεωπολιτική χροιά στις εξελίξεις. 
Σημειώνεται τέλος ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν από την κρατική αρχή ΕΔΕΥ εκστρατείες για διενέργεια σεισμικών ερευνών, με στόχο να ερευνηθούν καλύτερα οι περιοχές της Κρήτης του Ιονίου αλλά και νοτίως της Πελοποννήσου στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης.  Στόχος είναι το χειμώνα στις περιοχές αυτές να έρθουν ειδικά θαλάσσια σκάφη τα οποία και θα διεξάγουν τις ειδικές σεισμικές καταγραφές που χρησιμοποιούνται προκειμένου να διαπιστωθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων που θα δικαιολογήσουν το επόμενο βήμα που είναι η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.
Το βέβαιο είναι ότι τα όσα συμβαίνουν στην αγορά των υδρογονανθράκων δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com