Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Τι απαντά το υπ. Εργασίας για τα «αναδρομικά χαράτσια»

Στις επικρίσεις του Τύπου για «αναδρομικά χαράτσια» απαντά το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ που θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο 250.000 επαγγελματίες.


Σε σχετική ανακοίνωση σπεύδει να υπενθυμίσει ότι «οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016. Και ισχύουν, όπως είναι γνωστό, από την 1/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές "καλύψεις"».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται με εξαίρεση κλάδους στους οποίους ίσχυαν κοινωνικοί πόροι που, στο πλαίσιο του νόμου, υποκαθίστανται πλέον από εισφορές.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «προκαταβολικές επικρίσεις για "αναδρομικά χαράτσια"» και επ’ αυτών αναφέρεται ότι «στο παρελθόν, επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η αναδρομικότητα ήταν... καθεστώς».
«Μία φορά τον χρόνο πλήρωναν οι δικηγόροι, δυο φορές το χρόνο οι μηχανικοί κοκ ενώ οι βενζινοπώλες,  με απόφαση του 2014 (Β 1270/2014), κλήθηκαν να καταβάλουν στο επικουρικό (ΤΕΑΠΥΚ) αναδρομικά από την 1/12/2012 μηνιαία εισφορά 6% επί  του ποσού  της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονταν σε αντικατάσταση του πόρου 4,95 τις χιλίοις που απέδιδαν ανά λίτρο υγρών καυσίμων που πωλούσαν», συμπληρώνεται.
«Αντίθετα», συνεχίζει το υπουργείο, «οι εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα βεβαιωθούν με καθυστέρηση εξ´ αιτίας της έλλειψης "καθαρών" μητρώων (κάθε κλάδος εμφάνιζε ακόμη και 5 διαφορετικά αρχεία) που από φέτος για πρώτη φορά δημιουργούνται».
Τελος, διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής -σε πολλές δόσεις- των μηνιαίων εισφορών που αντιστοιχούν.
«Οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής», καταλήγει.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com