Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Κόντρα ΕΚΤ-ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το Δ.Ν.Τ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ως φυσιολογική και επαρκή την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών σε ίδια κεφάλαια όταν πάνω από το 50% των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τους αποτελείται από τον αναβαλλόμενο φόρο. Και την ίδια στιγμή τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν στο κόκκινο χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση.  


Την εκτίμηση αυτή μεταφέρουν στελέχη εμπλεκόμενα στην διαπραγμάτευση και με πλήρη γνώση της "στάσης” που έχει το Ταμείο. Η στάση αυτή του Ταμείου θεωρείται ως δεδομένη, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν και εν όψει των γερμανικών εκλογών, η διοίκησή του πήρε μία θέση αναμονής στην συμφωνία της 15ης Ιουνίου, με την "υποσχετική” συμμετοχής του υπό προϋποθέσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι προθέσεις αυτές του Ταμείου θα γίνουν αμέσως σαφείς στον πρώτο κύκλο των επαφών για την τρίτη αξιολόγηση, καθώς στο μεταξύ θα έχουν μεσολαβήσει οι γερμανικές εκλογές και θα έχουν εκλείψει οι λόγοι ελαστικότητας απέναντι στην Ευρωζώνη. 
Για το Δ.Ν.Τ άλλωστε από το τελευταίο DSA ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα αιχμής για το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνάρτηση πάντα με την ανεπαρκή μέχρι στιγμής ελάφρυνση του χρέους, ήταν και παραμένει η κεφαλαιακή αδυναμία των ελληνικών τραπεζών, στις οποίες εκτιμάται ότι ο τρόπος κάλυψης της κεφαλαιακής τους επάρκειας έχει εξασφαλισθεί με ευθέως αμφισβητήσιμους τρόπους, σε ένα περιβάλλον μη εκκαθάρισης του τεράστιου όγκου των NPLs.   
Στις εκτιμήσεις αυτές δεν συμφωνεί ούτε η Κομισιόν ούτε η ΕΚΤ καθώς και οι δύο ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν εγκρίνει τις σχετικές διαδικασίες και έχουν δώσει πράσινο φως στις ελληνικές συστημικές τράπεζες. 
Όπως κατ΄επανάληψη έχει επισημάνει το Capital.gr οι διαφορές της ΕΚΤ με το Δ.Ν.Τ στο σημείο αυτό μπορεί να εντοπίζονται άμεσα στο θέμα της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά στην πραγματικότητα έμμεσα αφορούν βαθύτερα τις διαφορές που έχουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και στην επάρκεια των διαδικασιών εποπτείας του… Για το Δ.Ν.Τ η κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι υπό αμφισβήτηση και σε αυτό έχει υποστήριξη από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές, οι οποίες έχουν σε κάθε ευκαιρία δείξει την θέση τους με πολύ σοβαρά πρόστιμα στις ευρωπαίκές τράπεζες όσον αφορά δραστηριότητες στις ΗΠΑ.
Εξ ού και η σαφής δυσαρέσκεια από πλευράς ΕΚΤ και SSM για την στάση του Δ.Ν.Τ στο θέμα αυτό. 
Το εύρος της έντασης που θα διαμορφωθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Δ.Ν.Τ θα εξαρτηθεί όπως παρατηρούν παράγοντες της Κομισιόν, από τις διαδικασίες που θα γίνει δυνατό να συμφωνηθούν για την "θέση” του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το "κλίμα” που επικρατούσε στις Βρυξέλλες πριν από τις διακοπές, δείχνει να παίρνει ως δεδομένο πως η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, υπό οποιαδήποτε σύνθεση συνεργασίας εφ’ όσων είναι υπό την κα Μέρκελ, στοχεύει στο να διατηρήσει την εικόνα των ομαλών εξελίξεων στο ελληνικό πρόγραμμα και να το "προσθέσει” αν είναι δυνατόν στον κύκλο των επιτυχημένων ολοκληρωμένων προγραμμάτων στήριξης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου χωρίς περαιτέρω αναταράξεις και χωρίς το Δ.Ν.Τ αν αυτό δεν μπορεί να ακολουθήσει…
Η δεύτερη "πυρκαγιά” που πρόκειται να ανάψει το Δ.Ν.Τ στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, δεν στοχεύει την προσαρμογή των ευρωπαϊκών θεσμών στις θέσεις του, αλλά το ελληνικό Υπ. Εργασίας. 
Η πίεση θα ασκηθεί και πάλι στο εργασιακό με απαιτήσεις για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πως οι "μεταρρυθμίσεις” που έχουν δρομολογηθεί ξεπερνούν τα ισχύοντα στον μέσο όρο των ευρωπαϊκων χωρών. 
Και σε αυτό είναι απολύτως βέβαιο πως θα έχει αρωγούς των στόχων του και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς…
 
website counter
friend finderplentyoffish.com