Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Τράπεζες και εργασιακό τα μεγάλα αγκάθια για γ' αξιολογηση και νέα έξοδο στις αγορές

Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση έκανε σαφές μέσω δύο εκ των κορυφαίων στελεχών του οικονομικού επιτελείου και όχι μόνο, ότι στόχος της είναι μία ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης. Παραδέχθηκαν επίσης ότι το ΔΝΤ αποτελεί και το μεγάλο άγνωστο "Χ" που θα διαμορφώσει τα δεδομένα των επόμενων μηνών τα οποία είναι σημαντικά όχι μόνο για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης αλλά και για τους "μεγάλους" στόχους  με τους οποίους πλέον αυτή συνδέεται:  τις αποφάσεις για το χρέος και την επόμενη έξοδο στις αγορές. 


Το ΔΝΤ όπως ανέφερε το "Κεφάλαιο" του προηγούμενου Σαββάτου, θα επιστρέψει στις διαδικασίες της αξιολόγησης του προγράμματος με ισχυρά αυξημένες απαιτήσεις, πέραν των εργασιακών. Θα θέσει σαν άμεσα απαιτητό το θέμα της εκ νέου κεφαλαιακής ενίσχυσης των συστημικών τραπεζών σαν αποτέλεσμα των επιφυλάξεων που διατηρεί για την κεφαλαιακή τους κατάσταση, εξού και η απαίτησή του για επικαιροποιημένη επανεξέταση του ενεργητικού των τραπεζών (AQR).
Δεν υπάρχει χρόνος
Έτσι, το "μήνυμα" που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση και στο "εσωτερικό" της, είναι ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να υπάρξουν εκ των έσω "αφορμές" για καθυστερήσεις.
Ουσιαστικά, ο "κανονικός" χρόνος τελειώνει σε 60 ημέρες από... τώρα. Τα μεγάλα πολιτικά "ραντεβού" του φθινοπώρου δημιουργούν ένα πολύ στενό χρονικά παράθυρο ευκαιρίας για την 3η αξιολόγηση, ώστε να ακολουθήσει η συνολική πολιτική συμφωνία που επιθυμεί η κυβέρνηση αναφορικά με το χρέος και με το ρόλο του ΔΝΤ και μία 2η έξοδος στις αγορές.
Το πρώτο και πιο... ομαλό "παράθυρο" ευκαιρίας κλείνει στα μέσα Οκτωβρίου με κορύφωση το Eurogroup (9/10) αλλά και την σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον που θα ακολουθήσει στις 13-15 Οκτωβρίου.  Το δεύτερο "παράθυρο" λήγει ουσιαστικά στις 4 Δεκεμβρίου, όταν έχει προγραμματιστεί το τελευταίο για φέτος Eurogroup.

Οι δηλώσεις Δραγασάκη - Λιάκου
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην "ΑΥΓΗ της Κυριακής"  έκανε σαφές ότι " καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος, απαιτείται αυξημένη προσοχή και προσπάθεια ώστε στο μέτρο του δυνατού να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων". Προσθέτει πως "μια πηγή δυσκολιών αποτελούν οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και η ασάφεια ως προς τον ρόλο του ΔΝΤ, γι' αυτό και ζητούμε να αποσαφηνιστούν εγκαίρως οι θέσεις όλων".
Ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή αλλά και σε ερώτημα για το αν ανησυχεί για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μία επανάληψη της διάρκειας της δεύτερης αξιολόγησης κατά  την Τρίτη που τώρα ξεκινά,  απαντά ότι οι καθυστερήσεις παράγουν αβεβαιότητα και αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Πρόσθεσε ότι "στόχος μας είναι να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και να ολοκληρώσουμε τις αξιολογήσεις εγκαίρως ώστε να φτάσουμε ομαλά στο τέλος του προγράμματος και να περάσουμε στην επόμενη φάση".
Έκανε σαφές όμως ότι αυτό "βεβαίως δεν εξαρτάται μόνο από μας, υψίστης σημασίας τους προσεχείς μήνες είναι το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ. Όσο αυτό παραμένει ανοικτό δημιουργούνται τριβές σε πολλά θέματα και πολλαπλά επίπεδα καθώς η τρίτη αξιολόγηση είναι η τελευταία δύσκολη στροφή πριν από την τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος. Επισήμανε ότι "θα προχωρήσουμε συντονισμένα στην υλοποίηση όλων των υποχρεώσεών μας προετοιμάζοντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή".
Ανέφερε για την επιτυχία των επόμενων εκδόσεων ομολόγων ότι "οι πιθανότητες επιτυχίας τους θα είναι μεγαλύτερες όσο διατηρούμε τη δημοσιονομική ισορροπία εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και  προωθούμε ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com