Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Στον αέρα η χρηματοδότηση των ιατρείων της γειτονιάς

Στον αέρα βρίσκεται η χρηματοδότηση του νέους συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που αντικαθιστά το ΠΕΔΥ και φέρνει τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), κοινώς "ιατρεία της γειτονιάς", όπως τονίζουν ιατρικοί σύλλογοι και εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές περίθαλψης.

Το κόστος του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Η χρηματοδότηση θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, όμως όπως υποστηρίζουν στελέχη από το χώρο της περίθαλψης, η λειτουργία του συστήματος θα είναι δύσκολη μετά το πέρας της τετραετίας, με το υπουργείο Υγείας να αναζητά ήδη τον τρόπο για τη μετέπειτα στήριξη και χρηματοδότησή του.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ανεδαφικό και πρόχειρο το νόμο με το οποίο επιχειρείται η αναμόρφωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σημειώνοντας με τη σειρά του πως είναι άγνωστο αν το νέο σύστημα θα μπορέσει να εφαρμοστεί χωρίς την απαραίτητη υποδομή, στηριζόμενο σε προσλήψεις ιατρών με βάση ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης. 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απαντά πως για τα πρώτα τέσσερα χρόνια έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του με εγγυημένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει χρηματοδοτικό πλάνο και στρατηγική εξόδου από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Για το ότι θα χρειαστούν εθνικοί πόροι υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν και η χρηματοδότηση αυτή είναι σε γνώση των θεσμών. 
Το λειτουργικό κόστος των νέων δομών σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφορά κυρίως στη μισθοδοσία του προσωπικού. Ήδη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, το υπουργείο προχώρησε στην προκήρυξη για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος, συνολικά 2.868 ατόμων- γιατρών, νοσηλευτών και επισκεπτών υγείας. Η προθεσμία θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου.
Συνολικά προβλέπονται 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας. Θα λειτουργήσουν ως αποκεντρωμένες μονάδες των Κέντρων Υγείας και η στελέχωσή τους θα γίνει μια Ομάδα Υγείας, με βασικό πυλώνα τον οικογενειακό γιατρό. Όλοι οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στην τοπική μονάδα και θα υπαχθούν υποχρεωτικά σε οικογενειακό γιατρό (παθολόγος, ή γενικός γιατρός ή παιδίατρος υπάλληλος του σημερινού ΠΕΔΥ ή ιδιώτης συμβεβλημένος που δραστηριοποιείται στην περιοχή). Κάθε οικογενειακός γιατρός δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com