Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Τα επτά κρίσιμα ραντεβού του Σεπτεμβρίου για δόση και αγορές

Δύο EWG μέσα στον ίδιο μήνα, ένα Eurogroup, η άφιξη (ενδεχομένως και διπλή) των θεσμών στην Αθήνα, η έλευση Mακρόν και Τζεντιλόνι και η ΔΕΘ: συμπυκνωμένα γεγονότα και υποχρεώσεις προς τους δανειστές αλλά και προς το… εσωτερικό διαμορφώνουν το ιδιαίτερα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα του Σεπτεμβρίου για το διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το κατά πόσο τα "ραντεβού" αυτά θα στεφθούν με επιτυχία, θα κρίνει την "ομαλή" πορεία προς την 2η υποδόση των 800 εκατ ευρώ, αλλά και προς μία γρήγορη τρίτη αξιολόγηση που φέρεται να επιθυμεί αυτή την φορά και η Αθήνα, εξηγούν αρμόδιες πηγές του διαπραγματευτικού επιτελείου. Επισημαίνουν ότι στόχος είναι όχι μόνο το νέο πακέτο των 5 δισ. ευρώ και το ξεκαθάρισμα του τοπίου αναφορικά με το χρέος και το ΔΝΤ, αλλά και η νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές που "δεν πρέπει να αργήσει" όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.
Τα δύο EWG του Σεπτεμβρίου και τα 46 προαπαιτούμενα
Το πρώτο αλλά και το... τελευταίο διαπραγματευτικό ραντεβού του Σεπτεμβρίου γίνεται σε επίπεδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στις 4 Σεπτεμβρίου αλλά και στις 28 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με πληροφορίες σύνοδος του EuroWorking Group. 
Στην πρώτη σύνοδο του EWG της 4ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να φανεί αν η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στις "υποχρεώσεις" της, δηλαδή αν θα έχει ολοκληρώσει τις 46 επί συνόλου 66 δράσεις της τρίτης αξιολόγησης που είχαν προθεσμία έως το τέλος Αυγούστου και περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων ορόσημα στο συνταξιοδοτικό και στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, στην υγεία, στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης 1 και 3 του ΟΟΣΑ και των συμφωνιών για τα κλειστά επαγγέλματα, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ενεργοποίηση μηχανισμού αδειοδοτήσεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στο claw back του ΕΟΠΥΥ, στον ΔΕΣΦΑ και στο Υπερταμείο και στην κινητικότητα στο δημόσιο. Θα ελεγχθεί το ΥΠΟΙΚ και για το κατά πόσο έχει διαθέσει "ομαλά" τα 800 εκατ ευρώ της υποδόσης για τα "φέσια" του κράτους προς ιδιώτες για να μπορεί να δικαιούται το δεύτερο πακέτο υποδόσεων των 800 εκατ ευρώ. 
Το δεύτερο EWG, αυτό της 28ης Σεπτεμβρίου θεωρείται πολύ πιο σημαντικό λόγω της χρονικής συγκυρίας. Και τούτο διότι θα έχουν προηγηθεί οι γερμανικές εκλογές, αλλά και μία σειρά από άλλα "ραντεβού". Θα συνδέεται πλέον με την κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα και με τις προοπτικές "ομαλής" ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης.
Το Eurogroup και η 1+1 κάθοδοι των θεσμών στην Αθήνα
Το πρώτο πολιτικό γεγονός σε "κορυφαίο" επίπεδο ΥΠΟΙΚ (Eurogroup) θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν τις Γερμανικές εκλογές με το θέμα "Ελλάδα" να βρίσκεται στην άκρη του "κάδρου" της ατζέντας, αφού στόχος όλων των δανειστών ήταν και παραμένει να μην υπάρξει νέα "ανακίνηση" του θέματος πριν την 24η  Σεπτμεβρίου. Για τον ίδιο λόγο επιθυμητό από τους δανειστές είναι η κάθοδος για την 3η αξιολόγηση να γίνει μετά την 24η Σεπτεμβρίου. Και εκκρεμεί η απόφαση αν θα "περιμένουν" ή όχι και το 2ο EWG της 28ης Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, καθώς πρέπει να υπάρξει και επιτόπιος έλεγχος για την πρόοδο των υπουργείων, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν  μία επιπλέον "μίνι" κάθοδο σε τεχνικό επίπεδο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, για την συλλογή στοιχείων αλλά και για να φανεί αν όλοι οι υπουργοί κάνουν το… έργο τους.
Οι Γαλλο-ιταλικές ζυμώσεις και η ΔΕΘ
Οι δανειστές ουσιαστικά αναμένουν και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ. Η κυβέρνηση (και ειδικά το ΥΠΟΙΚ) θα πρέπει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου να κρατήσει πολύ λεπτές ισορροπίες: θα πρέπει να παρουσιάσει την κυβερνητική πολιτική στους δανειστές με τρόπο συμβατό με όσα ακριβώς θα εξαγγείλει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ομιλία του. 
Όσο για τις ελληνικές θέσεις/διεκδικήσεις για το χρέος και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, η κυβέρνηση "ποντάρει" πολλά σε μία διπλή κάθοδο. Ο λόγος για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου αλλά και στη διεξαγωγή του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου (σ.σ. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τν Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι). Στο επιχειρηματικό κυρίως πεδίο μία άλλη ευκαιρία αποτελεί σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου η πραγματοποίηση Ευρω-αραβικής διάσκεψης στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οργανώνεται από ιδιωτικούς φορείς και θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι funds από τον αραβικό κόσμο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com