Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Citi: Μόνο φέτος η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του πλεονάσματος, όχι τα επόμενα χρόνια

Στα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα επικεντρώνεται σε νέο της note η Citigroup, σημειώνοντας ότι βελτιώθηκε στο 1,7% του ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2017, από 1,6% την ίδια περίοδο του 2016, ενώ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του προϋπολογισμού το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ (-4,2%) το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του, ενώ τα έσοδα του δημοσίου ήταν χαμηλότερα κατά 0,7 δισ. ευρώ (-2,6%). Τα έσοδα μειώθηκαν κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων στον προϋπολογισμό των δημόσιων επενδύσεων, ο οποίος πιθανώς αντανακλούσε την χαμηλότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, αν και εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (+ 2,7% σε ετήσια βάση).
Όπως σχολιάζει η Citi, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης προβλέπει ένα στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 1,75% του ΑΕΠ αυτό το έτος και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί.Άλλωστε, όπως επισημαίνει, το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη κατά πολύ το στόχο του προγράμματος το 2016 (στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%).
Πάντως, στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων διάσωσης η Ελλάδα δεσμεύθηκε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και για την διατήρησή του σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2022, ενώ στη συνέχεια ο στόχος θα είναι στο 2% του ΑΕΠ. Όπως υπογραμμίζει η Citigroup αυτοί οι στόχοι εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά φιλόδοξοι.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com