Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Die Zeit: Υπό την έγκριση της Bundestag η εκταμίευση €660 εκατ. στην Ελλάδα από κέρδη τόκων

Ρεπορτάζ της Sächsische Zeitung για τα μεγάλα θύματα της ελληνικής κρίσης, τους συνταξιούχους, που είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά έως και 55%. Και έπεται συνέχεια.
 
Όπως αναφέρει στην διαδικτυακή της έκδοση η Die Zeit, "υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταβάλει στην Ελλάδα συνολικά 660 εκατομμύρια ευρώ από κέρδη τόκων. Μέχρι στιγμής προβλέπονται στον φετινό γερμανικό προϋπολογισμό 243 εκατομμύρια για την τρέχουσα χρονιά και περίπου 417 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Και τα δυο ποσά όμως είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένα. Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, τα ποσά αναφέρονται προληπτικά στον προϋπολογισμό. Η εκταμίευσή τους προϋποθέτει τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος του ESM. Το ύψος του θεωρητικού εμβάσματος προκύπτει από το εθνικό μερίδιο στα υπολογισμένα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα κέρδη της Γερμανίας από τους τόκους δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και από αγορές ελληνικών ομολόγων ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 1,34 δισ. ευρώ".

Η Die Zeit υπενθυμίζει ότι "τον Μάιο του 2016 το Eurogroup είχε συμφωνήσει σε 'πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα'. Ήταν άλλωστε και η προϋπόθεση που είχε θέσει το ΔΝΤ για να συνεχίσει να συμμετέχει στην ελληνική διάσωση. 

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί όμως το 2018, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα έχει υλοποιήσει επιτυχώς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και θα χρειάζεται όντως αυτή τη βοήθεια (σσ. ελάφρυνση χρέους)".
Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα
Στις διαδοχικές περικοπές των συντάξεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται σε εκτενές άρθρο στην ιστοσελίδα της η Sächsische Zeitung υπό τον τίτλο "Αιμορραγώντας για την Ελλάδα", σημειώνοντας ότι οι συνταξιούχοι, που είναι τα θύματα της πολιτικής των περικοπών της κυβέρνησης, έχουν χάσει πλέον την ελπίδα να έρθουν καλύτερες μέρες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα: "Είναι οι μεγάλοι χαμένοι της καταστροφικής ελληνικής κρίσης: οι συνταξιούχοι. Μετά από πολυάριθμους γύρους περικοπών, οι αποδοχές τους μειώθηκαν από την άνοιξη του 2010 κατά έως και 55%. Από το 2019 αναμένεται να μειωθούν εκ νέου, κατά έως και 18%. Ωστόσο δεν θα είναι αρκετό".

Το ρεπορτάζ αναφέρει το παράδειγμα ενός 69χρονου συνταξιούχου που μετά από 35 χρόνια εργασίας παίρνει μόλις 740 ευρώ σύνταξη. Ο συγκεκριμένος κύριος μπορεί να θεωρείται "προνομιούχος", σχολιάζει η εφημερίδα, αφού ο μέσος όρος της σύνταξης στην Ελλάδα κυμαινόταν τον περασμένο Δεκέμβριο στα 722 ευρώ μηνιαίως μεικτά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί από το 2009 να αυξήθηκε διαδοχικά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, εντούτοις "οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο προκειμένου να μην εκτροχιαστεί και πάλι ο μόλις μετά κόπων και βασάνων εξυγιασμένος προϋπολογισμός. Διότι οι Έλληνες ζουν περισσότερο. Την ίδια ώρα μειώνεται ο συνολικός πληθυσμός από τα 10,76 εκατομμύρια την 1η Ιανουαρίου του 2017 στα 7,7 εκατομμύρια το 2080".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι για να μην υποστούν άλλες μειώσεις οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να υπάρξει διαρκής και ισχυρή ανάπτυξη. Η αυστηρή πολιτική λιτότητας που ακολουθείται όμως "στραγγαλίζει την οικονομία. Ένας φαύλος κύκλος".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com