Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Χαμηλότερη ανάπτυξη βλέπουν για την Ελλάδα το 2017 πέντε γερμανικά think tanks

Aνάπτυξη 0,9% και όχι 1,7% βλέπουν τα πέντε σημαντικότερα οικονομικά γερμανικά think tanks για την ελληνική οικονομία.

Στη φθινοπωρινή έκθεση προγνώσεών τους για την παγκόσμια οικονομία (η οποία γίνεται κατά παραγγελία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας), η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, προβλέπουν πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί μεν το 2017 το ΑΕΠ (0,9%) αλλά κατά υποδιπλάσιο, σχεδόν, ποσοστό σε σχέση με εκείνο το οποίο προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο (1,7%).
Η διαφορά των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος μεταξύ των γερμανικών οικονομικών think tanks και του ΥΠΟΙΚ , αλλά και των θεσμών ανέρχεται σε 0,8 μονάδες.
Διαφορά, αν και μικρότερη, υπάρχει και στις προβλέψεις των δύο πλευρών και για το 2018. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το επόμενο έτος. Αντίθετα, τα γερμανικά think tanks προβλέπουν ανάπτυξη 2,2%.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως οι προβλέψεις των Γερμανών οικονομολόγων , κυρίως για το 2018, αλλά και για φέτος, είναι καλύτερες σήμερα σε σχέση με την περασμένη Άνοιξη. Τότε, δηλαδή πριν έξι μήνες, προέβλεπαν ανάπτυξη 0,8% (έναντι 0,9% αυτή την περίοδο) και ανάπτυξη μόλις 1,5% για το 2018 (έναντι 2,2% που προβλέπουν κατά την τρέχουσα περίοδο).
Τα οικονομικά think tanks τα οποία υπογράφουν την εξαμηνιαία κοινή έκθεση οικονομικών προγνώσεων είναι τα ακόλουθα:
-Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW Berlin),
-Institut für Wirtschaftsforschung - Halle
-ifo Institut -Μuenchen
-Institut für Weltwirtschaft an der Universität Kiel,
-RWI-Essen
 
website counter
friend finderplentyoffish.com