Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Για το 2018 μετατίθενται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα

Για άλλη μία φορά αλλά σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον οι "αλλαγές" στην Ευρωζώνη επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα. 


Τα "στοιχεία" αυτών των αλλαγών αφορούν σε δύο κεντρικής σημασίας εξελίξεις των οποίων το χρονοδιάγραμμα φαίνεται ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τέλη του 2017: η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Μακρόν - Μέρκελ για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι μέχρι να διαμορφωθεί το νέο σκηνικό στον κεντρικό πυρήνα αποφάσεων της Ευρωζώνης, δεν θα υπάρξουν εξελίξεις στο ελληνικό θέμα, ούτε καν όσο αφορά την σχέση και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Κύκλοι προσκείμενοι στον Επίτροπο Μοσκοβισί, ο οποίος διεκδικεί παρουσία σε ρόλο κλειδί στο νέο ευρωπαϊκό σκηνικό, υποστήριζαν χθές ότι όσον αφορά την Ελλάδα, μέχρι να ξεκαθαριστεί το ευρωπαϊκό τοπίο, "δεν θα υπάρξουν "νέα” για μερικούς μήνες ακόμα...". Ήτοι μέχρι να σχηματισθεί η γερμανική κυβέρνηση και να δρομολογηθούν οι όποιες αλλαγές προκύψουν από τις συμφωνίες στο εσωτερικό του γαλλογερμανικού άξονα.
Μέχρι τότε, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, η πορεία του ελληνικού προγράμματος θα κινηθεί μέσα στα όρια της "ρουτίνας" των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση, χωρίς αλλαγές σε μεγάλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τον ρόλο του ΔΝΤ, την διαχείριση του χρέους, κ.λ.π.
Προτεραιότητα για την νέα γερμανική κυβέρνηση, στη σύνθεση της οποίας πλέον παίζουν δύο ενδεχόμενα –είτε η "τζαμαϊκανή" εκδοχή συνεργασίας με FdP και Πράσινους είτε ανανέωση "μεγάλου συνασπισμού"- είναι η δρομολόγηση του πακέτου συμφωνίας με το Παρίσι, ήτοι οι επιλογές και τα χρονοδιαγράμματα γύρω από το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, της θεσμοθέτησης ευρωπαίου ΥΠΟΙΚ κα της μετάλλαξης του ESM σε EMF.
Οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο όπως και το ξεκαθάρισμα του τρόπου και του ρόλου παρουσίας του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό τοπίο.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό συμπίπτει με τις εκτιμήσεις που πρόσφατα διατύπωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτος –όταν μίλησε για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για το 2018– σύμφωνα με τις οποίες οι συζητήσεις για χρέος και έξοδο από το πρόγραμμα θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2018.
Το πλαίσιο αυτό των εξελίξεων δίνει ενα χρονικό περιθώριο διαχείρισης των δύσκολων αποφάσεων που αφορούν τα επιμέρους θέματα της αξιολόγησης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα επιτρέπει και στους Θεσμούς ακόμα και την καθυστέρηση της εκκίνησης του τελικού κύκλου διαπραγματεύσεων.
Στο μεσοδιάστημα κανείς στις Βρυξέλλες δεν περιμένει – και πολύ περισσότερο δεν εύχεται – γεγονότα που να διαμορφώνουν τετελεσμένα συμβάντα όσο αφορά την πορεία του ελληνικού προγράμματος...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com