Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Με "πλαστικό" χρήμα το 47% των πληρωμών στην Ελλάδα

Εκρηκτικούς ρυθμούς αύξησης παρουσιάζουν οι συναλλαγές που γίνονται χωρίς μετρητά, ενώ με αλματώδεις ρυθμούς εξελίσσεται η ψηφιοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών, η οποία πλέον αποτελεί πρόκληση για την επιβίωση των τραπεζών.

Η κρίση και τα capital controls αύξησαν κατά 2 δισ. ευρώ μέσα σε μία χρονιά τις συναλλαγές με "πλαστικό" χρήμα, με αποτέλεσμα το 2016 οι συναλλαγές που έγιναν στη χώρα μας με κάρτες πληρωμών να ανέλθουν σε 55 δισ. ευρώ.
Την έξαρση του πλαστικού χρήματος στη χώρα μας, πιστοποιούν και στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, το 2016 οι πληρωμές που έγιναν στην Ελλάδα με πλαστικό χρήμα υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2015, αφού μέσω καρτών, πιστωτικών και χρεωστικών, έγιναν 301,5 εκατομμύρια συναλλαγές από 144,4 εκατομμύρια το 2015. Πρόκειται για αριθμό συναλλαγών που αντιστοιχεί στο 47% των συνολικών πληρωμών χωρίς μετρητά και ο οποίος προφανώς θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, καθώς η χρήση καρτών προωθείται και για το "χτίσιμο" του αφορολόγητου. 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία πληρωμών της ΕΚΤ, στη δεύτερη θέση (45,4%) πέρυσι ήταν οι πληρωμές με μεταφορά χρημάτων (credit transfer), οι οποίες αυξήθηκαν σε 291,6 εκατομμύρια από 243,4 εκατομμύρια το 2015, ενώ πολύ μικρότερη ήταν η αναλογία των πληρωμών με άμεση χρέωση (direct debit) και με επιταγές που αντιστοιχούσαν στο 4,1% και 1,2% αντίστοιχα των συνολικών συναλλαγών χωρίς μετρητά.
Σημειώνεται ότι στην ΕΕ ο αριθμός των πληρωμών χωρίς μετρητά αυξήθηκε πέρυσι κατά 8%, στα 122 δισ. ευρώ, με τις συναλλαγές με κάρτες να αντιστοιχούν στο 49% όλων των συναλλαγών. Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 12,2%, στα 59,6 δισεκατομμύρια, ενώ η συνολική αξία τους ανήλθε σε 2,9 τρισ. ευρώ. Όσο για τα ποσοστά των πληρωμών με μεταφορά χρημάτων και άμεση χρέωση ανέρχονταν σε 25% και 20% αντίστοιχα.
Η αλματώδης αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στη χώρα μας πηγαίνει παράλληλα με την εντεινόμενη στροφή των τραπεζών προς την ψηφιοποίηση των εργασιών τους. 
Σε ημερίδα της Eurobank που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με θέμα την ψηφιοποίηση των τραπεζών, αναφέρθηκαν οι εξελίξεις στο digital banking διεθνώς και η ανάγκη, επιβίωσης πλέον για τις τράπεζες, να εξελιχθούν ψηφιακά ώστε να ανταγωνιστούν τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες fintechs. Σε "συναγερμό" θέτει τις τράπεζες το γεγονός ότι το 35% των αγαθών που διακινούνται σήμερα γίνεται ψηφιακά και από αυτό το ποσοστό, το 47% κατέχουν οι νεοεισερχόμενοι παίκτες στην αγορά (οι fintechs).  "Το 35% θα φτάσει σύντομα το 80%", επομένως η μετάβαση των τραπεζών στην ψηφιοποίηση συνιστά θέμα επιβίωσης", αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά στους στόχους της να ψηφιοποιήσει τις τραπεζικές της εργασίες, έχει αναφερθεί η Τράπεζα Πειραιώς. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως καταλύτη για την εξοικονόμηση κόστους και την ενίσχυση της πελατείας και των εσόδων της, η Agenda 2020 της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει στο σκέλος της ψηφιοποίησης, τη μετάβαση εκτός ταμείου περίπου του 95% των τραπεζικών εργασιών το 2020.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com