Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΕΦΚΑ απορρόφησε από το ΓΛΚ το 71,9% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης

Μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης απορρόφησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στο 8μηνο του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο ΕΦΚΑ -στον οποίο έχουν ενταχθεί όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης μαζί και αυτά του Δημοσίου από 1/1/2017- απορρόφησε στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους το 71,9% των κρατικών κονδυλίων τα οποία προβλέπει για φέτος ο προϋπολόγισμός.
Αν η προβλεπόμενη ετήσια κρατική επιχορηση διοχετευόταν προς τον ΕΦΚΑ κάθε μήνα σε ισόποσες "δόσεις", τότε το ασφαλιστικό υπερ-ταμείο θα έπρεπε να είχε απορροφήσει στο 8μηνο του 2017 το 66% ή αλλιώς 5,931 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ απορρόφησε στο διάστημα αυτό μεγαλύτερες μηνιαίες "δόσεις" από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και, έτσι, το συνολικό ποσό το οποίο μπήκε στα ταμεία του εν λόγω φορέα από τον κρατικό κορβανά ανήλθε στα 6,4 δισ. ευρώ .
Μ΄άλλα λόγια στο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης διοχετεύτηκαν 459 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα προβλεπόμενα (αντλήθηκαν 6,4 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 5,931 δισ. ευρώ) .
Έτσι, το ΓΛΚ έδωσε στο 8μηνο του 2017 το ποσό των 800 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα, έναντι προβλέψεων για 741 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως ο ΕΦΚΑ έπαιρνε κάθε μήνα, κατά μέσο όρο 59 εκατ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 741 εκατ. ευρώ) περισσότερα σε σχέση με αρχικά προβλεπόμενα.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν στο Capital.gr πως το γεγονός ότι το κράτος έδινε κάθε μήνα μήνα περισσότερα -από τα προβλεπόμενα - κεφάλαια στον ΕΦΚΑ εξηγεί εν μέρει την επίτευξη καλύτερης από την προβλεπόμενη επίδοσης στον προϋπολόγισμό του, καθώς στο ίδιο διάστημα εμφανίζει πλεόνασμα 469 εκατ. ευρώ έναντι προβλέψεων για αντίστοιχο έλλειμμα.
Το ποσοστό της απορρόφησης της κρατικής επιχορήγησης από τον ΕΦΚΑ (71,9%) είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνα που καταγράφονται από τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ, ο ΟΑΕΔ κλπ. Ο ΕΟΠΥΥ απορρόφησε στο ίδιο διάστημα μόλις το 54,6% της προβλεπόμενης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολόγισμό , ενώ ο ΟΑΕΔ το 62,4%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com