Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Δίνουν μαζικά προσωρινές συντάξεις για να πετύχουν τον στόχο

Μία στις τέσσερις νέες κύριες συντάξεις, οι οποίες απονεμήθηκαν κατά τον τρέχοντα μήνα ήταν προσωρινές. 


Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως αποδόθηκαν συνολικά γύρω στις 20.000 νέες συντάξεις, δηλαδή στο επίπεδο το οποίο έχει βάλει  ως μηνιαίο στόχο το Υπ. Εργασίας.
Από αυτές, οι 4.000 -5.000 ήταν προσωρινές, ενώ οι υπόλοιπες 15.000 -16.000 ήταν οριστικές, σύμφωνα με τις ίδιες  πηγές.  
Υπενθυμίζεται πως η προσωρινή σύνταξη –δηλαδή η  "μίνι"  σύνταξη που δίδεται στον ασφαλισμένο μέχρι να αποδοθεί η οριστική, πλήρης σύνταξη -  αντιστοιχεί στο 50% των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το τελευταίο 12μηνο πριν βγει στη  σύνταξη, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.
Επίσης, ο ίδιος νόμος προβλέπει  πως η προσωρινή σύνταξη  δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 345 ευρώ, αλλά ούτε και να ξεπερνά τα 768 ευρώ.
Μέσω της απονομής της προσωρινής σύνταξης, το Υπ. Εργασίας πετυχαίνει τρεις στόχους. Από την μια μεριά ανακουφίζει -αν και ελάχιστα, δεδομένου ότι η προσωρινή σύνταξη είναι πολύ μικρή - οικονομικά τον ασφαλισμένο ενόσω αυτός περιμένει την οριστική –πλήρη σύνταξη.
Από την άλλη πλευρά, κρατά χαμηλά τη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη, δεδομένου ότι η προσωρινή σύνταξη είναι αρκετά χαμηλότερη από την πλήρη.
Παράλληλα, το Υπ.Εργασίας, με αυτόν τον τρόπο μειώνει το κόστος των αναδρομικών (δηλαδή της απόδοσης των συντάξεων ή του μέρους των συντάξεων που δεν αποδόθηκαν για όσο διάστημα δεν είχε βγει και αποδοθεί η οριστική σύνταξη), τα οποία πρέπει να αποδοθούν στον ασφαλισμένο μόλις βγει και αποδοθεί η οριστική σύνταξη του.
Το συνολικό πλήθος των συντάξεων που αποδόθηκαν τον τρέχοντα μήνα είναι, πάντως, σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με εκείνο που δόθηκε το περασμένο τρίμηνο και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα Ιουνίου–Αυγούστου.
Στο διάστημα αυτό αποδόθηκαν  κατά μηνιαίο μέσο όρο 8.759 νέες συντάξεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος "Ήλιος" απονεμήθηκαν 10.786 νέες συντάξεις τον Aύγουστο 2017, τον Ιούλιο απονεμήθηκαν 8.345 νέες κύριες συντάξεις, ενώ 7.147 νέες συντάξεις απονεμήθηκαν τον Ιούνιο 2017.
Συνολικά, το Υπ. Εργασίας πρέπει να εκκαθαρίσει 115.000 εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018. Για αυτό το σκοπό έχει προϋπολογίσει 1,115 δισ. ευρώ, τα 2/3 εκ των οποίων θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο 1/3 από τον ΕΦΚΑ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com