Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν πληρώνει το "χαράτσι" ένας στους τρεις επαγγελματίες

Πάνω από 250.000 αυτοαπασχολούμενοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους τον Αύγουστο, συνεχίζοντας, έτσι, να μην έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά ούτε και ασφαλιστική ενημερότητα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του, από τους 673.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το 35% έως 40% δεν κατάφεραν –λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης την οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν– να κατάβαλουν το μηνιαίο ασφαλιστικό "χαράτσι" του 26,9% υπέρ του κλάδου της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης.
Το ποσοστό των επαγγελματιών που δεν κατέβαλαν το "χαράτσι" υπέρ του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά ακόμα και εκείνο των φορολογουμένων που συνολικά δεν κατέβαλαν την α' δόση της φορολογίας εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου (γύρω στο 30%).
Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι το ποσοστό των επαγγελματιών που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του τον Αύγουστο συμβαδίζει και ερμηνεύει την πτώση 15% που κατέγραψε τον ίδιο μήνα το Κέντρο Είσπραξης Ανεξοφλήτων Οφειλών (ΚΕΑΟ) στις εισπράξεις του από ρυθμίσεις (96 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, έναντι 112 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο). Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ συνολικά πέτυχε "πλεόνασμα" σχεδόν 400 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Και όλα αυτά έναν μήνα πριν ξεκινήσει το νέο μπαράζ των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.
Την ίδια ώρα, όμως, το υπ. Εργασίας συνεχίζει να συντηρεί "γκρίζες ζώνες" στο τοπίο των ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι επαγγελματίες μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Έτσι, αντικειμενικά εμποδίζει όσους επαγγελματίες πληρώνουν εισφορές να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο, ενώ "ενθαρρύνει" όσους δεν μπορούν να πληρώσουν να συνεχίσουν να μην πληρώνουν, σημειώνουν στο αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης.
Πιο συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες δεν ξέρουν:
- Τι εισφορές θα καταβληθούν με βάση το εισόδημα του 2016: Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους επαγγελματίες για το εισόδημα το οποίο απέκτησαν το 2016 από την οικονομική δραστηριότητά τους έχει λήξει από τις 21 Ιουλίου. Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016. Ωστόσο, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει –μέσα από την ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του– το ακριβές ποσό το οποίο θα κληθεί να καταβάλει κάθε επαγγελματίας με βάση το εισόδημα του 2016.
- Πότε θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τις νέες εισφορές: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016 θα γίνει μεταξύ 10 και 15 Οκτωβρίου, με "εντολή πληρωμής" έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το υπ. Εργασίας ή τον ΕΦΚΑ.
- Πώς θα γίνει ο συμψηφισμός με τις εισφορές που καταβλήθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015: Το υπ. Εργασίας πέρασε πριν από δύο εβδομάδες τροπολογία με την οποία προβλέπεται συμψηφισμός επιστροφών εισφορών-χρεών έως τέλος του 2017 σε όσους επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, αλλά έχουν οφειλές προς τα Ταμεία.
Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί καθόλου αν οι αναδρομικές επιστροφές εισφορών (σε όσους δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016) ή οι επιβαρύνσεις (σε όσους δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα) θα γίνουν εφάπαξ ή σε δόσεις, κάθε μήνα μαζί τις τρέχουσες εισφορές.
- Πότε θα μπορούν όλοι οι επαγγελματίες να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα: Παρά το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ έχει τεθεί σε λειτουργία από 1/1/2017, δεν μπορεί ακόμη να δίδει αβίαστα ασφαλιστική ενημερότητα στους επαγγελματίες, ακόμα και αν αυτοί δεν έχουν αρρύθμιστες παλιές οφειλές στον τέως ΟΑΕΕ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πλήρης αυτόματη ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ μητρώου αυτασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και του μητρώου του τέως ΟΑΕΕ θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2017, έτσι ώστε να δίδεται αβίαστα ασφαλιστική ενημερότητα σε όποιον είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τα Ταμεία. Ωστόσο, δεν υπάρχει –προς το παρόν– κάποια ρητή δέσμευση, άτυπη ή τυπική, από το υπ. Εργασίας ή τον ΕΦΚΑ σχετικά με αυτό.
- Πώς θα προχωρήσουν οι κατασχέσεις σε όσους δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους: Έως το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να έχουν ενταχθεί όλοι οι οφειλέτες των Ταμείων στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξοφλήτων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα Ταμεία, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτό σημαίνει πως από τις αρχές Οκτωβρίου όλοι ανεξαίρετως οι οφειλέτες των Ταμείων, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, θα λάβουν ειδοποιητήριο από το ΚΕΑΟ για να εξοφλήσουν εφάπαξ ή τμηματικά τις οφειλές τους.
Προς το παρόν, μόνοι όσοι χρωστάνε στον τέως ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ πάνω από 5.000 ευρώ μπορούν να υποστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Από την άλλη μεριά, όμως, το ΚΕΑΟ έχει ζητήσει από τις τράπεζες τριπλασιασμό του ημερήσιου ορίου των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ανά ίδρυμα (από 600 σε 1.500), ακριβώς λόγω της ένταξης στο ΚΕΑΟ και των οφειλετών με χρέη κάτω από 5.000 ευρώ. Αν και οι τράπεζες δέχτηκαν την αύξηση των ημερησίων κατασχετηρίων μόλις ανά ίδρυμα κατά 300, ο κίνδυνος για κατασχέσεις για χρέη και κάτω των 5.000 ευρώ παραμένει αντικειμενικά υπαρκτός.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com