Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Έρχονται αλλαγές στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη

Σειρά επαφών με καταναλωτικές οργανώσεις και νομικούς, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, πραγματοποιούν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας. 


Οι συναντήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με Ειρηνοδίκες και τραπεζικά στελέχη που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Και όλα αυτά εν όψει των επαφών της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα τεθεί το βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και για το 2019.
Σημειώνεται πως ο Νόμος Κατσέλη (Νόμος Σταθάκη) που αφορά τη ρύθμιση οφειλών με ταυτόχρονη προστασία των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών και των ελεύθερων επαγγελματιών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, "εκπνέει" στις 31/12/2018. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, του νόμου, εντοπίζεται στην καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων από τα Ειρηνοδικεία. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή κρατά εις μάκρος και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα δύο χρόνια για τον ορισμό δικασίμου σε διάφορα Ειρηνοδικεία της χώρας, όπως του Πειραιά και της Νίκαιας, όταν ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα εξάμηνο από την κατάθεση της αίτησης. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στην εκδίκαση των παλαιών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη αρκετές εκ των οποίων έχουν πάρει δικάσιμο ακόμη και για το 2030.
Πηγές που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων ανέφεραν πως "έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει παρερμηνεία από δικαστές του δόλου δανειολήπτη". Ένα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η μεταβίβαση δικαστικής ρύθμισης σε κληρονόμους, η επίδοση των αιτήσεων στις τράπεζες που έκλεισαν αλλά και η ομαλή αποπληρωμή μετά τη λήξη της ρύθμισης. Εν τω μεταξύ στην "γκρίζα ζώνη" βρίσκονται οι εγγυητές και οι συνοφειλέτες ενώ έχει διαπιστωθεί από τις καταναλωτικές οργανώσεις πως υπάρχουν δικηγορικά γραφεία "βιτρίνες" που λειτουργούν στην πράξη ως εισπρακτικές εταιρείες και δεν τηρούν τη σχετική νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών βιώσιμων επιχειρήσεων, σύμφωνα με άλλες πηγές την ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί από τις 3 Αυγούστου, έχουν επισκεφθεί πάνω από 10.000 ενδιαφερόμενοι, έχουν "ανοίξει καρτέλα” περισσότερες από 6.000 επιχειρήσεις ενώ 120 είναι οι αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και πρέπει να δοθούν σε συντονιστή για να προχωρήσει η διαδικασία για την αναδιάρθρωση τους. 
Σχετικά με τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ, το μοντέλο με το οποίο θα "τρέξει” η αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν έχει κλειδώσει καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.
Αυτό πάντως που φαίνεται να έχει "κλειδώσει” είναι η ένταξη στην εξωδικαστική διαδικασία των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν μεν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ αλλά όχι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε Τράπεζες και άλλους πιστωτές.
Κάτι πάντως το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές θα συνδεθεί με τα αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν για τους μικροοφειλέτες με βάση την αυτοματοποιημένη διαδικασία. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com