Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Citi: Εντάσεις στην τρίτη αξιολόγηση της Ελλάδας "υπόσχεται" το ΔΝΤ

Στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται σε νέο της note η Citigroup, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ θα προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά τις γερμανικές εκλογές, η Citi υπογραμμίζει ότι ο Christian Lindner, ηγέτης του FDP που πιθανόν θα αποτελέσει μέρος του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, έδειξε ότι θα επιτρέψει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του ESM, όσο όμως συμμετέχει το ΔΝΤ, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, που επισκέφθηκε την Αθήνα, δήλωσε ότι η Ελλάδα ξανακερδίζει την αξιοπιστία της με πολύ ισχυρή δημοσιονομική επίδοση το 2016 και το 2017 και ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του 2017 είναι ένας εφικτός στόχος.
Ο Dijsselbloem δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Τσίπρα ότι η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να είναι "καθαρή", χωρίς νέα χρηματοδοτική στήριξη και όρους.
Εν τω μεταξύ ο Mario Draghi διαμήνυσε ότι ο SSM μπορεί να υποβάλει σε stress test τις ελληνικές τράπεζες στις αρχές του 2018 έτσι ώστε να αξιολόγηση τις πιθανές κεφαλαιακές του ανάγκες πριν το τέλος του προγράμματος. Το ΔΝΤ έχει πιέσει για νέα stress test πριν από το τέλος του προγράμματος και στην έκθεσή του τον Ιούλιο τόνισε ότι θα πρέπει να διατεθεί τουλάχιστον ένα επιπλέον ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, για τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως σχολιάζει η Citigroup, το ΔΝΤ ενέκρινε τον Ιούλιο την συμφωνία stand-by ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία βασίζεται σε "συγκεκριμένες και αξιόπιστες δεσμεύσεις".  Δεδομένης της πιο απαισιόδοξης άποψης του ΔΝΤ για τις ελληνικές μακροοικονομικές προοπτικές, το θέμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των πιστωτών, όπως προειδοποιεί η Citi.
Αναφερόμενη και στην έξοδο της Ελλάδα από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Citi σημειώνει ότι είναι ένα σημαντικό βήμα που δείχνει τις πρωτοφανείς προσπάθειες για τη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών μετά από 7 χρόνια μνημονίων. Ωστόσο δεν θα έχει καμία επίδραση στον βαθμό εποπτείας της χώρας από την ΕΕ όσο η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα. Όπως προειδοποιεί η Citi, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχτεί.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com