Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωτιά με απώλειες για τη Μέρκελ, συντριβή για το SPD, τρίτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα

Πρώτη θέση με σημαντικές απώλειες για την Ανγκελα Μέρκελ και το CDU το οποίο απέσπασε 32,9% στις γερμανικές εκλογές, δίνουν νεότερες εκτιμήσεις του γερμανικού καναλιού ARD (βασίζονται στα exit polls και στη ροή των επίσημων αποτελεσμάτων) τις οποίες παρουσιάζει η Deutsche Welle. Στη δεύτερη θέση με 20,5% βρίσκεται το SPD του Μάρτιν Σουλτς, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία του κόμματος.

Για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια μπαίνει η ακροδεξιά (AfD) στη γερμανική βουλή και μάλιστα με ποσοστό – έκπληξη 12,9%, που την φέρνει στην τρίτη θέση.  
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) είναι στην τέταρτη θέση με 10,7%. Στην πέμπτη θέση πέρασε η γερμανική αριστερά (την οποία τα exit polls τοποθετούσαν στην έκτη θέση κάτω από τους Πράσινους) με το Die Linke να αποσπά 9,2%, ενώ στην έκτη θέση βρέθηκαν οι Πράσινοι με 8,9%. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κατανομή των εδρών στην Bundestag έχει ως εξής: 

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι κερδισμένοι και οι χαμένοι έως ως εξής: 

Το πρώτο exit poll 


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το exit poll του ZDF, οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν το 33,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες το 21%, το ακροδεξιό AfD το 13%, το φιλελεύθερο FDP 10%, οι Πράσινοι το 9%, και το αριστερό Die Linke επίσης 9%.
Αποκλείει συνασπισμό με Merkel το SPD
Από πολύ νωρίς απάντως οι Σοσιαλδημοκράτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέου συνασπισμού με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel. 
Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του ZDF ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, Manuela Schwesig, η ηγεσία του κόμματος είναι ενωμένη και αποφασισμένη το κόμμα να παραμείνει στην αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι ένα μεγάλο συνασπισμό με τη Merkel.
Υπενθυμίζεται ότι η Schwesig είναι πρωθυπουργός του βόρειου κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.
Ήταν "μία βαριά ήττα για το SPD", τόνισε.
Επίσης, οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Angela Merkel δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το δίκτυο ARD.

Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 19.00 ώρα Ελλάδος. Σημειώνεται ότι στις γερμανικές εκλογές συμμετέχουν συνολικά 42 κόμματα. 
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δίκτυο Tagesschau το κόμμα της Μέρκελ χάνει στις σημερινές εκλογές 9 μονάδες σε σχέση με το 2013. Αντίστοιχα μειωμένο κατά 5,7 μονάδες εμφανίζεται το ποσοστό του SPD.

Αντίθετα ενισχυμένο κατά 0,4 μονάδες είναι το Die Linke, κατά 1,1 οι Πράσινοι και το FDP κατά 5,7. Το ακρoδεξιό ΑfD κερδίζει 8,8 μονάδες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com