Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Tριπλό κρας τεστ στο EWG για τράπεζες, κρατικά φέσια και έσοδα

Στον απόηχο των γερμανικών εκλογών συνεδριάζουν σήμερα οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στην ατζέντα του EuroWorking Group βρίσκονται τα μεγάλα θέματα για το μέλλον της ΕΕ, το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα μεταξύ 13 και 15 Οκτωβρίου στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά ζητήματα της συνεδρίασης. Και τούτο στον απόηχο της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και των κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παρουσιαστούν από τον κύριο Χουλιαράκη στοιχεία και διαβεβαιώσεις για την πορεία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (που συνδέονται με τη 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ), αλλά και για το πώς η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα κλείσει την τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού (σ.σ. το οκτάμηνο η απόκλιση ξεπέρασε το 1,7 δισ. ευρώ). 
Το μεγάλο μέτωπο προς το παρόν είναι οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, με πρώτο προαπαιτούμενο τις τράπεζες ειδικά μετά την επιτάχυνση των νέων τεστ αντοχής. Θα επιχειρηθεί να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να επιταχύνει, κάτι που ούτως ή άλλως είναι το ζητούμενο, παρά τη δημόσια λεκτική στήριξη που παρείχαν οι δύο πολιτικοί επικεφαλής των οργάνων αποφάσεων της ευρωζώνης την προηγούμενη Δευτέρα στην Αθήνα.
Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα έλαβε χώρα άλλωστε προχθές και σε ένα άλλο επίπεδο, στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις. Σε ανάρτησή του ο ίδιος Αντιπρόεδρος μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε ότι πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν φρέσκα νέα για το ελληνικό ζήτημα…
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ την Δευτέρα και ο ίδιος παραδέχθηκε ανοικτά ζητήματα κυρίως γύρω από τις τράπεζες. Μάλιστα την επίσπευση των νέων τεστ αντοχής από την ΕΚΤ κάποιες ελληνικές πηγές τις ερμηνεύουν ως μία προσπάθεια συμβιβασμού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο EWG οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών θα ζητήσουν ενημέρωση και για τις δύο επόμενες κινήσεις του ελληνικού οικονομικού επιτελείου: για την ολοκλήρωση του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2018 που κατατίθεται την Δευτέρα, αλλά και για την αποστολή στοιχείων για την πορεία του πλεονάσματος έως και το 2017, με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να δηλώνει τη Δευτέρα ότι προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1%- 2,2% του ΑΕΠ (έναντι επίσημου μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και στόχου Μεσοπροθέσμου στο 1,9% του ΑΕΠ).
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ούτως ή άλλως θα αλλάξει. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, επιμένει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται με την κάθοδο των θεσμών και θα αποτυπωθούν στην τελική μορφή του σχεδίου Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου βάσει Συνταγματικής υποχρέωσης.

 Οι δηλώσεις Τσακαλώτου
Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, όταν ο επίσημος στόχος αναφέρεται σε ανάπτυξη 1,8% φέτος
Προαναγγελία για τις τράπεζες
Μιλώντας για τις ελληνικές τράπεζες και την πιθανότητα επίσπευσης των στρες τεστ για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Τσακαλώτος είπε "μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τις τράπεζες, τα στρες τεστ θα γίνουν για όλες τις χώρες την ίδια εποχή, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ότι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com