Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Στόχο για πώληση δανείων 13 δισ. ευρώ θέτει στις τράπεζες ο SSM

Σε διπλασιασμό των πωλήσεων "κόκκινων" δανείων προχωρούν οι τράπεζες, προκειμένου να επιτύχουν τη στοχοθεσία του SSM.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα νέα πλάνα των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, προβλέπονται ανακτήσεις περίπου 13 δισ. ευρώ μέσω πωλήσεων δανείων, έναντι του μέχρι στιγμής στόχου για 7,4 δισ. ευρώ.
Ο νέος στόχος, που αναμένεται να εγκριθεί από τον SSM περί τα μέσα Νοεμβρίου, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το μήνυμα που έδωσε το ΔΝΤ στους Έλληνες τραπεζίτες κατά τις πρόσφατες επαφές στην Ουάσινγκτον. "Πουλήστε δάνεια. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε στα χαρτοφυλάκιά σας δάνεια που δεν εξυπηρετούνται", είπαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", τα στελέχη του ΔΝΤ στους Έλληνες τραπεζίτες. Η προτροπή αυτή έγινε στο πλαίσιο του ζητούμενου από πλευράς ΔΝΤ για έναν οδικό χάρτη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, ως "εγγύηση" για την άρση της απαίτησης του ΔΝΤ να διεξαχθούν νέοι έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού (AQRs) στις τελευταίες.
Η προτροπή του ΔΝΤ και οι πιέσεις του SSM για πωλήσεις "κόκκινων" δανείων, προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να επιταχυνθεί το αποτέλεσμα στη μείωση των NPLs, συμβαδίζουν με την αλλαγή της επενδυτικής "όρεξης" των διεθνών αγορών. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και την ολοκλήρωση της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης των NPLs που πλέον ωριμάζει, το κλίμα έχει αλλάξει άρδην και οι ξένοι βλέπουν πολύ θετικά το επενδυτικό case της Ελλάδας.
"Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι ακόμη investment grade, αλλά είναι investable", αναφέρουν χαρακτηριστικά στο "Κ" στελέχη που εμπλέκονται με την αγορά των NPLs, επισημαίνοντας ότι οι ανωτέρω εξελίξεις και το πρόσφατο πρώτο deal πώλησης NPLs από τη Eurobank, άνοιξαν την "μπουκαπόρτα" για την είσοδο των ξένων επενδυτών. Όπως τονίζουν, δημιουργείται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς μία δευτερογενής αγορά για τα "κόκκινα" δάνεια, η οποία θα φέρει άμεσες ξένες επενδύσεις, με όφελος για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις σε κεφάλαια και ρευστότητα.
Τα επόμενα "πακέτα"
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", οι τράπεζες προετοιμάζουν τα επόμενα πακέτα πωλήσεων NPLs, τα οποία θα ολοκληρωθούν ως συναλλαγές μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Eurobank σχεδιάζει την πώληση νέου χαρτοφυλακίου 2 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 3-4 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 3 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,5 δισ. ευρώ σε πιο άμεσο ορίζοντα.
Οι πωλήσεις αυτές, που θα οριστικοποιηθούν τελικώς σε ποσό και timing από τη ζήτηση στην αγορά, θα περιλαμβάνουν και τα πρώτα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε δεύτερη φάση μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.
Η προσθήκη μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις  θα γίνει σταδιακά, ανεβάζοντας τα προσφερόμενα τιμήματα. Και αυτό διότι οι τράπεζες θα "ξεφορτωθούν" πρώτα τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις που στην πλειοψηφία τους είναι καταγγελμένα (δάνεια καταναλωτικά, από πιστωτικές κάρτες και από υπερανάληψη μετρητών), καθώς και δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων που, επίσης, δεν διαθέτουν καμία εξασφάλιση. Τα παραπάνω δάνεια, τα οποία θα πουληθούν στον "πάτο" των τιμών, καλύπτονται έως και σχεδόν ολοκληρωτικά από προβλέψεις και άρα η πώλησή τους δεν θα έχει επίπτωση στις τράπεζες.
Καθώς το απόθεμα των πλέον "σκάρτων" δανείων θα σώνεται και οι τράπεζες θα βγάζουν προς πώληση "κόκκινα" δάνεια με εξασφαλίσεις, θα προχωρούν παράλληλα και σε μεμονωμένες πωλήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, γεγονός που θα τονώσει περαιτέρω τη ζήτηση με αντίκρισμα στις τιμές.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο "Κ", το ύψος των τιμών στη διαδικασία των πωλήσεων αναμένεται να κινηθεί στα 3-5 σεντς του ευρώ για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Για τα δάνεια με εξασφαλίσεις, το εύρος των τιμών θα ποικίλλει αναλόγως της αξίας των εξασφαλίσεων, της πορείας του real estate και βεβαίως της πορείας της οικονομίας. Προφανώς, θετικό αντίκτυπο στις προσφερόμενες τιμές θα έχει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους.
Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του "πακέτου", ύψους 1,5 δισ. ευρώ, "κόκκινων" καταναλωτικών δανείων άνευ εξασφαλίσεων της Eurobank στην Intrum έγινε έναντι τιμήματος περίπου 40 εκατ. ευρώ. Το τίμημα ανήλθε σε περίπου 3% σε όρους συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου.
Η προετοιμασία
Η προετοιμασία των προς πώληση "πακέτων" NPLs θα είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει τουλάχιστον τρεις μήνες στην καλύτερη περίπτωση, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε εξονυχιστική καταγραφή χιλιάδων φακέλων δανείων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να πραγματοποιήσουν due diligence και να προβούν στην υποβολή καταρχήν και κατόπιν δεσμευτικών προσφορών. Μεταξύ των στοιχείων που θα πρέπει να καταγράψουν και να ομαδοποιήσουν είναι το ακριβές διάστημα ομαλής και μη ομαλής αποπληρωμής του κάθε δανείου, το ύψος και η αξία των ενεχύρων του και η γενικότερη κατάσταση-συμπεριφορά του δανειολήπτη, επιχειρηματία ή ιδιώτη (π.χ. τυχόν άλλα δάνεια, άλλα ενέχυρα κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι οι πρώτες αγορές NPLs θα γίνουν από funds που αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο και ζητούν διψήφιες αποδόσεις. Ύστερα από πάροδο 3 ετών, εκτιμάται ότι στην ελληνική αγορά NPLs θα μπει η δεύτερη "φουρνιά" των πιο συντηρητικών funds που ζητούν μικρότερες αποδόσεις.
Η ταχύτητα ανάπτυξης της οικονομίας και η ταχύτητα ρευστοποιήσεων "κόκκινων" δανείων θα κρίνουν συνδυαστικά και τις επιπτώσεις από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων για τις τράπεζες, "αποφασίζοντας" τυχόν μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης. Επί του παρόντος, οι τράπεζες φαίνεται ότι μπορούν να διαχειριστούν την ταχύτερη μείωση των "κόκκινων" δανείων μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων, χάρη στους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που παρέχουν κεφαλαιακά "μαξιλάρια" ρευστότητας και στο υψηλό απόθεμα προβλέψεων. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 53 δισ. ευρώ. Επιπλέον, σε ορίζοντα τριετίας εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν ένα πρόσθετο απόθεμα προβλέψεων, ύψους 12,6 δισ. ευρώ, για NPEs/NPLs, χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή τους βάση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com