Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Θηλιά ασφαλιστικών χρεών 13,8 δισ. ευρώ σε 505.000 αυταπασχολούμενους

Στοιχεία-σοκ για τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα Ταμεία τους δημοσίευσε το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με αυτά, πάνω από 505.000 έμποροι, βιοτέχνες, μπλοκάκηδες, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι χρωστούν πάνω από 13 δισ. ευρώ στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ. Συγκεκριμένα, στο ΚΕΑΟ έχουν ενταχθεί:

-503.383 ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε 12,8 δισ. ευρώ στον τ. ΟΑΕΕ.
-3.159 μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι που χρωστάνε 225 εκατ.ευρώ στο τ. ΕΤΑΑ.
Στην πραγματικότητα, οι οφειλέτες είναι πολύ περισσότεροι. Σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν έχουν πληρώσει ακόμα τις εισφορές του 2016 (με βάση το προϊσχύον σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων) 85.729  μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, οφείλοντας 126 εκατ. ευρώ. Γι' αυτό ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να δώσει παράταση  επιπλέον 2 μηνών για την εξόφλησή τους. Συγκεκριμένα, πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2018 και όχι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες η Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες , έχει υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη σχετική ρύθμιση μεταξύ υπ. Εργασίας-θεσμών και αναμένεται η πολιτική επικύρωσή της από τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, στα πλαίσια των συναντήσεων της επόμενης εβδομάδας.
Την  ίδια στιγμή που καθυστερεί και άλλο η ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων, σχεδιάζεται η θέσπιση διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα λήψης πληροφοριών από το ΚΕΑΟ  από τρίτους φορείς, ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος της εισπραξιμότητας (και όχι μόνο από την Εφορία, όπως προβλέπει πρόσφατη διάταξη).
Τα προγνωστικά του ΚΕΑΟ για την εξέλιξη των οφειλών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του σημειώνεται πως με την κατάργηση των κριτηρίων για τη διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία στο ΚΕΑΟ είναι αναμενόμενο να ενταχθούν πολλές οφειλές οι οποίες εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα. 
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΚΕΑΟ, από τη Διεύθυνση Ανάλυσης και Αξιολόγησης Κινδύνου του ΚΕΑΟ έχει ήδη καθοριστεί διαδικασία διαχωρισμού των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών και δόθηκαν οι κατευθύνσεις στις Περιφερειακές Υπηρεσίες για την υλοποίηση της δράσης κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους.
Στην παρούσα φάση είναι υπό επεξεργασία και αξιολόγηση οφειλές που χαρακτηρίζονται ως μη άμεσα εισπράξιμες και περιλαμβάνουν:
-Οφειλέτες που εμφανίζονται στο μητρώο να είναι σε οριστική διακοπή, πτώχευση ή εκκαθάριση.
-Οφειλέτες (κοινές επιχειρήσεις, οικοδομοτεχνικά έργα, οφειλέτες ΟΑΕΕ, ειδικές κατηγορίες, εργοδότες ΟΓΑ, άλλες περιπτώσεις καταλογισμένων οφειλών) με οφειλές μέχρι και το 2003. Επίσης, οι οφειλέτες αυτοί δεν έχουν υποβάλλει ΑΠΔ μετά το 2003.
Για 827 περιπτώσεις, που αντιστοιχούν σε ποσό συνολικής οφειλής ύψους 120.199.944,39 ευρώ, διαβιβάστηκε το πόρισμα στην κεντρική υπηρεσία, προκειμένου μετά από την εισήγηση της τελευταίας και τη σύμφωνη γνώμη του φορέα να διαχωριστούν οι οφειλές ως χαμηλής εισπραξιμότητας με απόφαση διοικητή.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com