Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Μικρότερο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016

Μικρότερο ήταν τελικώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. 


Με βάση τα νεώτερα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το πρωτογενές πλεόνασμα –με βάση τον ορισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ακολουθεί το πρότυπο ESA- δεν ήταν 3,9% του ΑΕΠ, όπως είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά 3,7%.
Επίσης, το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο τον περασμένο Απρίλιο είχε εκτιμηθεί στο 179% του ΑΕΠ, υπολογίστηκε εκ νέου στο 180,8% του ΑΕΠ.
Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε και την επίπτωση στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης από την κρατική υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ενώ για το 2016 είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Απρίλιο στα +70 εκατ. ευρώ (σ.σ όπου το θετικό πρόσημο επηρεάζει αρνητικά το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τον ορισμό του μνημονίου) με τη δεύτερη εκτίμηση των δημοσιονομικών δεδομένων, το ποσό επανεκτιμήθηκε στα 351 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν ανακοινώνει το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τον μνημονιακό ορισμό κάτι που θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τα στοιχεία του περασμένου Απριλίου, το μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα είχε εκτιμηθεί στο 4,2% του ΑΕΠ.
Η ΕΛΣΤΑΤ εκτός από τα στοιχεία του 2016, προχώρησε σε εκ νέου εκτίμηση και των πρωτογενών πλεονασμάτων (ή έλλειμμάτων) των προηγούμενων ετών. Έτσι, για το 2015, το πρωτογενές έλλειμμα (με βάση τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ0 ήταν τελικώς -2,1% και όχι -2,3% όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά ενώ για το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμήθηκε στο 0,4% αντί για 0,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com